Αναβλήθηκε, πριν από λίγο, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, για τις 21 Μαΐου 2012, η δίκη των δυο “ληστών του ΟΔΔΥ”, για τους οποίους είχαν γίνει έρευνες και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. >>>

 

Στο εδώλιο κάθονται οι Ραμί Καχλάν, 23 χρόνων(είναι Σύριος) και Κλεομένης Σαββανίδης, 28 χρόνων, για τους οποίους, μάλιστα, η Αστυνομία είχε δώσει τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους, όταν είχαν συλληφθεί, με εντολή εισαγγελέα, κάνοντας χρήση της ειδικής διάταξης του νόμου που επιτρέπει τη δημοσίευση των στοιχείων τους.

Και οι δύο θεωρούνται μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη και έχουν συλληφθεί αρκετές φορές με την κατηγορία της πρόκλησης και συμμετοχής σε επεισόδια.

Η ληστεία είχε γίνει στις 31 Ιανουαρίου 2011. Οι δυο νεαροί συνελήφθησαν την επομένη. Στην κατοχή του 23χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι τύπου CZ 75B(Ζάσταβα) με φυσίγγιο στη θαλάμη και δεκαπέντε σφαίρες στον γεμιστήρα, μια επιθετική χειροβομβίδα τύπου RGB, ένας φορητός ασύρματος πομποδέκτης με ακουστικά, ένας δερμάτινος χαρτοφύλακας που περιείχε το χρηματικό ποσό των 35.947 ευρώ, δύο επιταγές των 530 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και 87 αποδείξεις του ΟΔΔΥ τα οποία ήταν η λεία της ληστείας. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των υπόπτων βρέθηκαν ακόμη ένα αεροβόλο περίστροφο και βολίδες αυτού, μια συσκευή εκτόξευσης σπρέι πιπεριού, μια περούκα, χειρόγραφα κείμενα και προσχέδια κειμένου με αναρχικό περιεχόμενο, μια ξύλινη στρογγυλή σφραγίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πολλές φορητές μονάδες ψηφιακών συσκευών αποθήκευσης (USB) αλλά και μεγάλος αριθμός τηλεκαρτών(που είχαν σταλεί για εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.).

Ο Σαββανίδης είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του, καθώς είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε πάρει μέρος στη ληστεία, αλλά την ώρα εκείνη εργαζόταν στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αντίθετα, ο Ραμί Καχλάν είχε δηλώσει αναρχικός, είχε αρνηθεί να απολογηθεί και είχε προφυλακιστεί ως τη δίκη του.

Η ληστεία είχε γίνει στο Κέντρο Νεότητας της Νεάπολης, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του ΟΔΔΥ. Οι δύο δράστες, με την απειλή όπλου και χειροβομβίδας, οδήγησαν τους υπαλλήλους και τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία σε δωμάτιο, όπου τους κλείδωσαν, για να αρπάξουν στη συνέχεια 40.000 ευρώ.

Ο Καχλάν συνελήφθη λίγο αργότερα, μετά από αστυνομική καταδίωξη.