Στα σχέδια στήριξης των μεγάλων δυνάμεων προς την Ελλάδα, που τη βοήθησαν στο παρελθόν, αναφέρθηκε, σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, από τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Άνθιμος, στο κήρυγμά του. >>>

 

Αφού μίλησε για επιθέσεις κατά της εκκλησίας (“Προς κέντρα λακτίζουν. Εδώ και 2.000 χρόνια η εκκλησία κάνει αυτό που πρέπει”, κατέληξε), συνέκρινε το Μνημόνιο με τις βοήθειες του παρελθόντος:

“Το 1898 έγινε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος κι οι Τούρκοι έφθασαν ως τη Θεσσαλία. Επενέβησαν οι μεγάλες δυνάμεις –Γαλλία, Αγγλία και ειδικά η Ρωσία- και σταμάτησαν τους Τούρκους. Ε, το 1920 είχαμε πάρει και τη Θράκη. Τι σημαίνει αυτό; Τη δυναμική του λαού μας και των αρχόντων τους και των καλών σχέσεων με τους Μεγάλους. Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, παρά τις δυσκολίες, τώρα που, όπως λέγεται, άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, “οι αμερικανοί καθιέρωσαν το σχέδιο Μάρσαλ για να στηρίξουν Έλληνες που πέθαιναν από πείνα. Οι αμερικανοί έδωσαν εκατομμύρια δολάρια. Ήμουν από τα παιδιά που έτρωγαν τα μπισκότα στα ωραία κουτιά από την UNRA. Στην Αθήνα, τότε, υπήρχε εκπρόσωπος των ΗΠΑ με απόλυτη δικαιοδοσία για να υπογράφει τη διάθεση των κονδυλίων. Δεν είναι το ίδιο με σήμερα; Αν δεν υπέγραφε ο αρμόδιος αμερικανός δεν εδίδετο τίποτα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμήθηκε και “το Δόγμα Τρούμαν (1948-49), παροχή βοηθείας για να αντιμετωπίσουμε την πείνα, αλλά και τον κίνδυνο να ενταχθούμε στην τέως Σοβιετική Ένωση. Εκείνα τα χρόνια, αυτές οι βοήθειες ήταν πολύ σημαντικές”, υποστήριξε!

Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι ο τότε αρμόδιος εκπρόσωπος των ΗΠΑ έγραφε πως “υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί μόνον όταν λύσουν τις διαφορές τους τα πολιτικά κόμματα”. Και κατέληξε στην επίκληση “να συμβουλέψουμε όλα τα πολιτικά κόμματα της πατρίδας μας να βοηθήσουν για να ξεπεράσουμε αυτήν τη δυσκολία. Είμεθα στωικός κι ένδοξος λαός, ο οποίος –τι να κάνουμε- έχουμε τις αδυναμίες μας. Να βοηθήσουμε. Πρώτα τα πολιτικά κόμματα. Μετά ο λαός”, είπε.