Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα ασχοληθεί με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» (εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καταθέτει, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, πρόταση ψηφίσματος για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. >>>

Με το προτεινόμενο ψήφισμα, ζητείται:
1. Η απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων, σε ετήσια ή μηνιαία βάση, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών, για κάθε εισόδημα (αθροιστικά εάν είναι οικογενειακό), που προέρχεται αποδεικτικά από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), από μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.ά.), άσκησης «δημοσιονομικών» περιοριστικών πολιτικών, επιβολής χαρατσιών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας.
2. Η μηνιαία καταβολή δόσεων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
3. Η δανειακή υποχρέωση διαγράφεται συνολικά και οριστικά όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως «όριο φτώχειας» (υπέρτερο αγαθό ή αξιοπρεπής διαβίωση και η υγεία). Με βάση τα επίσημα
στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το «όριο φτώχειας» ορίζεται για ένα άτομο στα 7.000 ευρώ και για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών στα 15.000 ευρώ.
4. Απομειώνονται ισόποσα έως του ποσού καταβολής δόσεων, που δεν υπερβαίνει αυτή του 30% των μηνιαίων αποδοχών και δεν οδηγεί τα εναπομείναντα εισοδήματα κάτω από το «όριο φτώχειας», όσα δάνεια χορηγήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών, αγνοώντας τα υγιή πιστοδοτικά δεδομένα (χαλάρωση πιστωτικών κριτηρίων).
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να συμπεριλάβουν και άλλες εγγυήσεις πέρα από αυτές που συμφωνήθηκαν μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη στην αρχική σύμβαση.