Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. >>>Το Συμβούλιο προκάλεσε οργή στο Ισραήλ όταν, την περασμένη Πέμπτη, έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη, ανεξάρτητη διεθνή αποστολή έρευνας για τις συνέπειες που έχει ο ισραηλινός εποικισμός στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
"Αυτός ο υποκριτικός οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι προφανές ότι επιλέγει την πλευρά (που θα στηρίξει) και παρουσιάζει έλλειμμα αντικειμενικότητας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε μαζί του", είπε ο Λίμπερμαν μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο.
"Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, αφού το 70% των αποφάσεων αυτού του Συμβουλίου είναι εχθρικές απέναντι στο Ισραήλ. Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε από τις ελεύθερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, να αποσυρθούν από το Συμβούλιο"
Το Ισραήλ δεν μετέχει στο Συμβούλιο αλλά έχει το δικαίωμα να εκφράζει γνώμη υπό ορισμένους όρους. Δεν μπορεί ούτε να ψηφίζει, ούτε να καταθέτει αιτήματα. Την άποψη ότι το Ισραήλ δεν έχει λόγο να συνεργάζεται με έναν "υποκριτικό οργανισμό" εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι 'Αγιαλον.
Είπε μάλιστα ότι το Συμβούλιο "ασχολείται με πολιτικά προβλήματα χωρίς να έχει αρμοδιότητα", σημειώνοντας ότι "δεν πρέπει να επιτραπεί στα μέλη του Συμβουλίου να μπουν στο Ισραήλ".
Ο 'Αγιαλον προειδοποίησε επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται με το Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα στρέφεται εναντίον του στους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία χαρακτήρισε "νίκη" την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.