Η ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ως σύγχρονου εργαλείου για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, είναι ο στόχος του προγράμματος «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής». >>>


Τη δράση οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 18.30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου στα γραφεία του Ε.Κ.Β.Μ.Μ.

Οκτώ βυζαντινά λιμάνια, από την Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Θεσσαλονίκη, Ανακτορούπολη, Χρυσούπολη, Καβάλα, Θάσος, Μαρώνεια, Αβδηρα, Αναστασιούπολη), "ζωντανεύουν" και πάλι. Μέσα από ένα ντοκιμαντέρ- οδοιπορικό και τη διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, μαθαίνουμε γι αυτά και μας βοηθούν να προωθήσουμε τον ελληνικό τουρισμό.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., μέσω του προγράμματος «Joint Operational Programme «BLACK SEA 2007-2013» και εθνικούς πόρους. Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. χρηματοδοτεί έργα πολιτισμού στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

Στους εταίρους του ΕΚΒΜΜ περιλαμβάνονται επτά φορείς από έξι χώρες, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Cultural Awareness Foundation (Τουρκία), το Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας (Βουλγαρία), το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κωστάντζας (Ρουμανία), το Παράρτημα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό (Ουκρανία) και το Κέντρο «G. Chubinashvili» (Γεωργία).