Ξεκάθαρος ότι ο νόμος για τα πανεπιστήμια πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις ήταν ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος το μεσημέρι με δήλωσή του απείλησε με παραίτηση. >>>Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε πως το μοναδικό θέμα που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση είναι η οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων για ορισμένο διάστημα. 
Το ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου του, Φ. Γεννηματά, τονίζει ότι δεν μπορεί να ξηλώνεται ένας νόμος που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία μόλις πριν από λίγους μήνες. Η ίδια μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε: "Όταν ψηφίζουμε κάτι πρέπει να το σεβόμαστε όταν μάλιστα έχει πάρει τέτοιο αριθμό ψήφων. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να ξηλώνουμε ότι ψηφίσαμε". 
Ο υπουργός Παιδείας, που ανακοίνωσε την αποδέσμευση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την εφαρμογή του νόμου με την ανάθεση στις συγκλήτους της κατάρτισης του προϋπολογισμού μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε προειδοποίησε σήμερα με γραπτή δήλωση του ότι "Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια"
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος, καλώντας τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρόσθεσε: "Καμία Πολιτεία δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση και δεν έχει και το περιθώριο να ανατρέψει ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από μια τέτοια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση και είναι αυτονόητο ότι είναι υπέρ της ολοκληρωτικής εφαρμογής του χωρίς εκπτώσεις". 
Η Άννα Διαμαντοπούλου που αντέδρασε άμεσα στην ρύθμιση Μπαμπινιώτη τόνισε σήμερα ότι αν δοθεί η δυνατότητα στις συγκλήτους να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό τους, καταστρατηγείται ολόκληρη η λογική του νόμου και πρόσθεσε μιλώντας στο ρ/σ "9": "Όταν λοιπόν ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες και υπάρχει άρνηση εφαρμογής του νόμου δεν είναι δυνατόν η λύση να είναι σ' αυτούς που λένε δεν εφαρμόζω να λες να σε βοηθήσω να μην τον εφαρμόσεις. Αυτό δεν γίνεται". Πολύ σκληρή κριτική στην πρόταση Μπαμπινιώτη άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, οργανωμένες ομάδες πολιτών, αμφισβητούν την ισχύ των νόμων, με τους οποίους δεν συμφωνούν, το κράτος υποχωρεί και τελικά μαχητικές και οργανωμένες μειοψηφίες επιβάλλουν τη θέλησή τους στην πλειοψηφία. Αυτός όμως στην ουσία είναι κατάλυση της δημοκρατίας. Είναι φασισμός". 
Αλλά και πολλοί καθηγητές υπεραμύνονται της εφαρμογής του νόμου, κάνοντας λόγο για οργανωμένα συμφέροντα που δεν θέλουν την υλοποίηση των αλλαγών. 
"Το νόμο αυτό παρά τα λάθη του τον περίμενε η πανεπιστημιακή κοινότητα και τον ψήφισε το 85% των βουλευτών. Δεν νομίζω ότι υποκύπτοντας σε ορισμένα οργανωμένα συμφέροντα κάνουμε καλό στον τόπο", δήλωσε ο Νίκος Μουσιόπουλος, πρώην κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. 
Η σύνοδος των πρυτάνεων, πάντως, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει την απόφαση του Γιώργου Μπαμπινιώτη τονίζοντας ότι οι ενέργειες του τόσο για την ανάθεση στις συγκλήτους της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 12 όσο και για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει τις δυσλειτουργίες του νόμου, στοχεύουν πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας. "Αυτό που προέχει σήμερα είναι να βρεθεί άμεσα λύση με την έγκριση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων με συναίνεση και χωρίς αδιέξοδες εμμονές. Επομένως θα πρέπει άμεσα να ψηφιστεί η τροπολογία την οποία έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια για να μπορούν να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα", δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου.