Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια το 1952 στις 4:12 π.μ ίσως ο μεγαλύτερος εκφραστής του κομμουνισμού στην Ελλάδα ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε από την στρατιωτική κυβέρνηση της εποχής.Μαζί του αντιμετώπισαν την εσχάτη των ποινών ο Δημήτρης Μπάτσης,ο Ηλίας Αργυριάδης και ο Νίκος Καλούμενος. >>>


Πώς έζησε
Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1915.Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε μέχρι και το θάνατο του.Στα χρόνια της δικτατορίας  του Μεταξά φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία.Το 1941 μαζί με άλλους αριστερούς κρατούμενους παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.Μετά από δύο χρόνια κατάφερε να δραπετεύσει και και να ενταχθεί στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο στο πλευρό του Αρη Βελουχιώτη. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του μετέπειτα στον εμφύλιο πόλεμο.Ηταν πολιτικός επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού και μετά την ήττα του ήταν από της τελευταίους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα.Σημείο αναφοράς στην συμμετοχή του στον εμφύλιο η μάχη με τα τάγματα ασφαλείας στο Μελιγαλά.

Η σύλληψη και η δίκη
Τον Ιούνιο του 1950 επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα με σκοπό ξαναδημιουργήσει τις οργανώσεις του παράνομου τότε Κ.Κ.Ε στην Αθήνα.Ενα χρόνο περίπου μετά 21 Οκτωβρίου 1951 συλλαμβάνεται με 93 ακόμα συντρόφους του μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Στάθης Δρομάζος,ο Στέργιος Γραμμένος,και η Ελλη Ιωαννίδου και οδηγούνται σε δίκη.Κατηγορία η απόπειρα ανασυγκρότησης του Κ.Κ.Ε το οποίο βάση του Αναγκαστικού νόμου θεωρείτο παράνομο,προδοτικό,και ξενοκίνητο κόμμα που δρούσε ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Στις 15 Νοεμβρίου πρόεδρος του έκτακτου στρατοδικείου Αντισυνταγματάρχης Ανδρέας Σταυρόπουλος πλαισιωμένος απο τέσσερις στρατοδίκες μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ο μετέπειτα δικτάτορας ανακοινώνει την ετυμηγορία του.Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι μεταξύ των καταδικασθέντων σε θανατική ποινή.Τραγική ειρωνεία; Μόνο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δεν ψήφισε υπέρ της θανατική ποινής του Νίκου Μπελογιάννης

Η Διεθνής κατακραυγή
Η απόφαση της θανατικής ποινής στον Νίκο Μπελογιάννη προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις ενώ στο εσωτερικό της χώρας το πολιτικό κλίμα φορτίζετε και πάλι επικίνδυνα.Ετσι ο τότε πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας αποφασίζει πως η απόφαση δεν θα εκτελεστεί.

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο
Ο Μπελογιάννης και μερικοί ακόμα κατηγορούμενοι οδηγούνται σε νέα δίκη αυτή τη φορά με βαρύτερη κατηγορία αυτή της κατασκοπείας.Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήτε τρεις μήνες μετά στις 15 Φεβρουαρίου του 1952,στη δίκη δεσπόζει η μορφή του Νίκου Μπελογιάννη με την εικόνα να κρατάει καθ όλη την διάρκεια της δίκης ένα κόκκινο γαρύφαλλο να εμπνέει τον Πάμπλο Πικάσο να δημιουργήσει το σκίτσο <<ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο>>.Η δίκη του προκάλεσε για άλλη μια φορά τεράστιες διεθνείς κατακραυγές με επώνυμους και μη να ζητούν την σωτηρία του Μπελογιάννη.

Η εκτέλεση
Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου , ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλας ανακοινώνει στους Μπελογιάννη, Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση ότι η αίτηση χάριτος που υπέβαλαν απορρίφθηκε. Λίγο αργότερα οδηγούνται στο Γουδί, όπου και εκτελούνται δια τουφεκισμού στις 4:12 π.μ. Στο άκουσμα των πυροβολισμών, ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας κυριολεκτικά καταρρέει. Όλη η κινητοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας δεν κατάφερε να αποτρέψει το γεγονός.