Το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι η αστυνομία προετοιμάζει επιχειρησιακό σχέδιο για να αναστείλει τη διοργάνωση «παράνομων» σερβικών εκλογών στο Κόσοβο. >>>
Οι επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας του Κοσόβου, δηλαδή οι συλλήψεις ατόμων και εκπροσώπων των σερβικών παράλληλων θεσμών, είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη θέση των θεσμών του Κοσόβου για τις παράνομες εκλογές, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
«Τα άτομα που συνελήφθησαν και είχαν στην κατοχή τους εκλογικό υλικό παραβίασαν τη συνταγματική τάξη στο Κόσοβο και γι αυτό θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα δικαστικά όργανα. Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τα άτομα αυτά με βάση στοιχεία και αποδείξεις ότι συμμετείχαν σε παράνομες ενέργειες αντίθετες με τη συνταγματική τάξη του Κοσόβου και όχι επειδή είναι μέρος μίας εθνικής κοινότητας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου και η διεθνής κοινότητα θεωρούν πως οι προσπάθειες της Σερβίας να οργανώσει δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο είναι παράνομες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο
«Η κυβέρνηση του Κοσόβου θα εκμεταλλευτεί όλα τα συνταγματικά και νομικά μέσα για να εμποδίσει αυτή την επίθεση στη Δημοκρατία του Κοσόβου» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Πριν από τρεις μέρες, στη διάβαση Μπέλα Ζέμλια, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τέσσερις Σέρβους του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων και το δήμαρχο της Βιτίνα.
Οι τέσσερις Σέρβοι οδηγήθηκαν χθες στο δικαστήριο της Κόσοβσκα Καμένιτσα, το οποίο τους επέβαλε κατ' οίκον περιορισμό για 30 μέρες.
Σύμφωνα με το υπουργείο της Σερβίας αρμόδιο για το Κόσοβο, οι τέσσερις Σέρβοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή του Γκνίλανε και είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Ο δήμαρχος Βιτίνα Σρέτσκο Σπάσιτς, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο δήμο Ίβιτσα Νόικιτς και Αλεξάνταρ Στογιλίκοβιτς και ο αστυνομικός Σβέτοζαρ Νάσκοβιτς συνελήφθησαν επειδή είχαν στην κατοχή τους εκλογικούς καταλόγους και σφραγίδα του σερβικού δήμου Κόσοβσκα Βιτίνα.