Κραυγή απόγνωσης για την επιβίωσή τους στέλνουν οι παραγωγή σκόρδου στον Έβρο καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες, και αυτό γιατί η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από κινεζικά σκόρδα. >>>
Οι παραγωγή από την Νέα Βύσσα του ακριτικού Έβρου, εκπέμπουν «sos» προς τους Έλληνες καταναλωτές, από τους οποίους ζητούν στήριξη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας της περιοχής, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, σημειώνει πως παρόλο που η χώρα είναι αυτάρκης όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν, τα κινεζικά σκόρδα κατφθάνουν στην Ελλάδα με ασταμάτητο ρυθμό.
Τα αδιάθετα σκόρδα του συνεταιρισμού ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκ. τεμάχια, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής που πωλούνται τα κινεζικά, με αυτήν να διαμορφώνεται σε 7-8 λεπτά/ τεμάχιο, έναντι των 15 λεπτών/τεμάχιο, 22 λεπτά/τεμάχιο συσκευασμένο, στη χώρα μας. Εάν δε ο υπολογισμός γίνει με βάση το κιλό, τα κινεζικά πωλούνται προς 1 ευρώ/κιλό και της Νέας Βύσσας προς 2,20 ευρώ/κιλό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιακμογλίδης σημειώνει, «εάν δεν γίνονταν αθρόες εισαγωγές από την Κίνα, που κοστίζουν στη χώρα μας πολλά εκατομμύρια ευρώ, και το κράτος θα περιόριζε έξοδα και εμείς οι Έλληνες παραγωγοί σκόρδου δεν θα βρισκόμασταν σε απόγνωση».
Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, οι σκορδοπαραγωγοί της περιοχής κοιτούν να διευρύνουν το οργανωμένο δίκτυο διάθεσης του προίόντος σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πώλησης, ενώ εξακολουθούν να έχουν «τεντωμένες τις κεραίες» για εξαγωγή του προϊόντος τους σε όποια αγορά θα καλύψει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής τους.