patates_apth_20120302_01Ατέλειωτες ουρές καταναλωτών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να προμηθευτούν τσουβάλια με πατάτες από το Κάτω Νευροκόπι και την Άνω Βροντού. >>>

 

Το να μοιραστούν πατάτες σε τιμές παραγωγού ήταν μια πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων της Γεωπονικής Σχολής, Χρίστου Καμενίδη και των μεταπτυχιακών φοιτητών του, οι οποίοι σκοπεύουν με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψουν το κύκλωμα των μεσαζόντων και να επωφεληθούν έτσι παραγωγοί και καταναλωτές.

Συνολικά παραγγέλθηκαν πάνω από 60 τόνους πατάτας -ποσότητα πενταπλάσια σε σχέση με αυτήν που, αρχικά, είχε υπολογιστεί. Το ΑΠΘ… πουλούσε 0,25 λεπτά ανά κιλό ή 5 ευρώ τα 20 κιλά.

patates_apth_20120302_02

Οι πατάτες προέρχονται από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και Σερρών, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία πολύ θετικά, επειδή τα προϊόντα τους διατίθενται απευθείας στον καταναλωτή.

Οι καταναλωτές φόρτωναν τις πατάτες σε αυτοκίνητα, ταξί, μηχανάκια, καρότσες και καρότσια λαϊκής –όπου μπορούσε ο καθένας. Άλλοι έπαιρναν τα τσουβάλια στα χέρια! Και ζητούσαν να γίνει κάτι παρόμοιο και με άλλα αγροτικά προϊόντα.

Σε ρόλο πωλητών και συμβούλων των καταναλωτών εργάστηκαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, οι οποίοι είχαν έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις επιστημονικές γνώσεις, που απέκτησαν στη διάρκεια των σπουδών τους.

Η διανομή των υπόλοιπων ποσοτήτων πατάτας που έχουν παραγγελθεί θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανάλογες ενέργειες με προϊοντα όπως φασόλια, ρύζι, ελιές και ελαιόλαδο