Υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης του Σένγκεν τάχθηκε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. >>>
«Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή για την Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή που θέσαμε σε εφαρμογή για το ευρώ », είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στα χέρια των τεχνοκρατών και των δικαστηρίων». 
«Σε μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση όπως η δική μας, αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τις εισόδους στο έδαφός της, δεν θα μπορεί πλέον να υποδέχεται αξιοπρεπώς αυτούς που καταφθάνουν, δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο αίτημα της ενσωμάτωσης εκείνων που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, και δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την κοινωνική της προστασία», τόνισε ο κ. Σαρκοζί. 
«Πρέπει να μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις, να αναστέλλουμε τη συμμετοχή του ή να αποκλείουμε ένα κράτος που δεν τηρεί του όρους της συνθήκης, όπως μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ένα κράτος της ζώνης του ευρώ το οποίο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», επισήμανε. 
Ένω κατέληξε απευθύνοντας έκκληση για «μέσα διαχείρισης των κρίσεων, που θα παράσχουν βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες περιστάσεις, και ένα κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».