Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος συμμετείχε στη δεκαμελή συμμορία ληστών που φέρονται να εμπλέκονται στη διπλή ταυτόχρονη απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας στην Αρναία Χαλκιδικής(έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2010). >>>

 

Η συμμορία, που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αποτελούνταν από 9 άτομα από την πρώην ΕΣΣΔ που είχαν «πάρει» την ελληνική υπηκοότητα, καθώς και από έναν Έλληνα σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Δομοκού.

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει 8 άτομα εκ των οποίων 7 ομογενείς κι έναν Έλληνα –τον σωφρονιστικό υπάλληλο. Οι ηλικίες των ομογενών συλληφθέντων είναι 21, 32,30,44,46,26 και 29 ετών και του Έλληνα σωφρονιστικού υπαλλήλου 47 ετών.

Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι στην συμμορία συμμετείχε και ένας 32χρονος, επίσης ομογενής που όμως κρατείται ήδη στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης για άλλη αξιόποινη πράξη.

Αναζητείται ακόμα ένας 30χρονος ομογενής μέλος της συμμορίας.

Από τις έρευνες της αστυνομίας, μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει κάποιος από τους δράστες να έχει ηγετικό ρόλο. Πάντως η σπείρα ήταν καλά οργανωμένη, με εκτελεστικά όργανα, προπομπούς, «τσιλιαδόρους» και πληροφοριοδότες.

Τον εκτελεστικό ρόλο είχαν αναλάβει τέσσερις ομογενείς που διέπραξαν τις ταυτόχρονες απόπειρες ληστείας σε Εθνική και Αγροτική. Αναλυτικά. το πρωί της 12ης -11-2010 δύο ομογενείς ηλικίας 32 (ο οποίος ήδη κρατείται για άλλη παράνομη πράξη) και 29 (συνελήφθη στην Αθήνα) εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στον Πολύγυρο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και με την απειλή Kalasnikov και πιστολιού επιχείρησαν να ληστέψουν την τράπεζα αλλά μάταια. Κατά την έξοδο τους από το υποκατάστημα χτύπησαν και τραυμάτισαν έναν υπάλληλο.

Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πέρα από με την ίδια μέθοδο και πανομοιότυπο οπλισμό εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας άλλοι δύο ομογενείς ηλικίας 32 και 30 ετών που όμως και αυτοί έφυγαν με άδεια χέρια και τραυματίζοντας επίσης με χρήση βίας έναν υπάλληλο.

Τα υπόλοιπα μέλη, πλην του 47χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου είχαν ρόλο προπομπών και «τσιλιαδόρων». Ο ρόλος του 47χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου, που υπηρετούσε στο κατάστημα κράτησης των φυλακών Δομοκού ήταν να δίνει πληροφορίες στην συμμορία, που αποσπούσε από συναδέλφους του άλλων σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, όσον αφορά τη δράση και τις έρευνες των διωκτικών αρχών για την συμμορία με αποτέλεσμα να φυλούν τα νώτα τους. Επίσης από την αστυνομία εξετάζεται η γνωριμία και η σχέσης του σωφρονιστικού με τα μέλη της συμμορίας.

Για να διαφύγουν οι δράστες από τις ταυτόχρονες απόπειρες ληστείας, χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχαν κλέψει στις 16-04-2010 από την περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Επίσης κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν, εμβόλισαν και προξένησαν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Στην συνέχεια, εγκατέλειψαν το κλεμμένο όχημα σε αγροτική περιοχή της Αρναίας.

Σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χαλκιδικής καθώς και για τους υπόλοιπους δύο που ο ένας κρατείται ήδη και ο άλλος αναζητείται σχηματίστηκε δικογραφία με την κοινή κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωσης και με τις κατά περίσταση κατηγορίες της «απόπειρας ληστείας κατά συρροήν» και παράβασης του νόμου «περί όπλων».