Να μπει τέλος στο καθεστώς που απαγορεύει την παραγωγή χυμών και αναψυκτικών από τις ίδιες γραμμές που παράγονται οι μπύρες ζητούν οι μικροζυθοποιείες. >>>
Στόχος τους είναι να τονώσουν τις πωλήσεις τους, οι οποίες πλήττονται από την ύφεση και την κάμψη της κατανάλωσης, αξιοποιώντας επαρκώς την παραγωγική δυναμικότητα των εγκαταστάσεών τους. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο καθεστώς επιβλήθηκε με βασιλικό διάταγμα που χρονολογείται από το 1922. Σκοπό είχε να προστατέψει τα «λεμονοποιεία» από τον αφανισμό, όταν η τότε κραταιά Fix εκδήλωσε την πρόθεση να επεκταθεί και στην παραγωγή αναψυκτικών. 
Εκπρόσωποι των μικροζυθοποιών υποστηρίζουν πως η άρση της παραπάνω απαγόρευσης, εκτός του ότι θα δώσει «ανάσα» στους μικρούς ζυθοποιούς, θα ωφελήσει πολλαπλώς την ελληνική οικονομία καθώς θα συμβάλει στη μείωση των τιμών από την είσοδο νέων παικτών στην αγορά και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας, Σπύρος Καλούδης «τα μικροζυθοποιεία πρέπει να μπορούν να επεκταθούν στα αναψυκτικά και χυμούς, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό, προκειμένου να στηρίξουν τα έσοδά τους σε μια δύσκολη συγκυρία». 
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο σχετικός νόμος που επιτρέπει τη συστέγαση των ζυθοποιείων με εργοστάσια παραγωγής αναψυκτικών χυμών και άλλων ποτών είναι έτοιμος εδώ και ενάμιση χρόνο, ωστόσο για λόγους που δεν γνωρίζει παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτή τη στιγμή που όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Χημείο του Κράτους και το Τελωνείο έχουν δώσει το «πράσινο φως».
Την άδεια να προχωρήσουν στην παραγωγή αναψυκτικών ζητούν και οι Ιωάννης Χήτος, Αλέξανδρος Κουμάντος και Παύλος Εμμανουηλίδης, ιδιοκτήτες των «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» (Fix Hellas), «Πειραϊκή Ζυθοποιία» και «Craft Μικροζυθοποιία», αντίστοιχα ενώ σύμφωνη σε μια τέτοια προοπτική είναι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (παράγει τη Βεργίνα) και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Θετική εμφανίζεται και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία υπογραμμίζει ότι αν μια κίνηση έχει στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, περιμένει να δει όλες τις λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης και το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.