"Μπορούμε να κατασκευάσουμε μηχανές που να συμπεριφέρονται σα να έχουν συναισθήματα"! Αυτό υποστήριξε, από το βήμα του κεντρικού αμφιθεάτρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ο επιφανής καθηγητής  dr. Franz Josef Radermacher. Μίλησε  το >>>
πρωί της Δευτέρας 5 Μαρτίου,  με θέμα "Creativity, Innovation and Sustainability".

Τον καθηγητή Dr. Franz Josef Radermacher καλωσόρισε ο Καθηγητής Ν. Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στη δομή και τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Επίσης, παρουσίασε τα νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών αναλύοντας την ανθρωπογεωγραφία των φοιτητών, που φοιτούν στο ΔΙΠΑΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη (MSc Sustainable Development) από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ε. Σαρτζετάκη.  

Ο Dr. Franz Josef Radermacher ξεκίνησε τη διάλεξή του κάνοντας αναφορά στην εμπειρία του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στην αλληλεπίδραση μεταξύ μηχανών, ανθρώπων, ζώων, συνείδησης, αισθημάτων και δημιουργικότητας.  «Προσπαθούμε να φτιάξουμε μηχανές που να σκέφτονται, να έχουν συνείδηση, ξέρουμε ότι οι μηχανές δεν έχουν συναισθήματα όπως οι άνθρωποι αλλα μπορούμε να φτιάξουμε μηχανές που να συμπεριφέρονται σαν να έχουν συναισθήματα» είπε, βάζοντας την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα  στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία. 

«Η δημιουργικότητα είναι η νέα ιδέα, η καινοτομία είναι η εφαρμογή αυτής της νέας ιδέας στην πράξη και η προώθησή της στην αγορά. Ο πυρήνας της ανάπτυξης είναι η καινοτομία». 



Ο Dr. Franz Josef Radermacher  είναι καθηγητής Βάσεων Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο της Ulm στη Ν. Γερμανία και διευθυντής του εκεί ερευνητικού ινστιτούτου FAW/n (Research Institute for Applied Knowledge Processing/n).

Είναι μέλος του γνωστού Club of Rome και ηγείται διαφόρων σημαντικών φορέων και οργανισμών σε θέματα Οικονομίας, π.χ. ως πρόεδρος του Senat der Wirtschaft e.V., Bonn, πρόεδρος του Global Economic Network (GEN) στη Βιέννη και αντιπρόεδρος του Ecosocial Forum Europe. Επίσης συμμετέχει σε διάφορες εθνικές και διεθνείς συμβουλευτικές επιτροπές.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΠΜΣ της Βιώσιμης ανάπτυξης θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.ihu.edu.gr