Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών ετοιμάζεται στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την απόφαση του αυτή στη συνάντηση του με φορείς της Κοζάνης που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει >>>
κέντρο κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο ''Πόρτη'' στη Νεάπολη Κοζάνης.

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει αυτή η είδηση στους κατοίκους του χωριού των Λαγκαδικίων αλλά και των γύρω χωριών. "Σαν να μην πέρασε μια μέρα", αναφέρει ένας ηλικιωμένος κάτοικος των Λαγκαδικίων. Και συνεχίζει: "Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό,αυτή η περιοχή πάντοτε χρησιμοποιούταν για αυτό τον λόγο εμείς είμαστε πολίτες Β' κατηγορίας επειδή μένουμε σε χωριό";

"Δυστυχώς, δεν είναι Κέντρο Κράτησης. Είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό", πρόσθεσε ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης.

Πράγματι το στρατόπεδο "Βογιατζόγλου", που βρίσκεται δίπλα στο χωριό είχε εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο 27 στρεμμάτων λειτούργησε ως στρατόπεδο μια περίοδο από το 1954-1985 όπου και έκλεισε οριστικά από τον Στρατό.Το 1986 άρχισε να έρχεται το πρώτο κύμα μεταναστών από τη πρώην Σοβιετική Ένωση,έτσι το στρατόπεδο "Βογιατζόγλου" χρησιμοποιήθηκε ως χώρος υποδοχής και φιλοξενίας για τους μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση όπου τοποθετήθηκαν τολ.

Το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος υποδοχής και φιλοξενίας μέχρι και το 1993. Σήμερα ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος και οι εγκαταστάσεις κατεστραμμένες,τον χώρο τώρα τον χρησιμοποιούν βοσκοί και αγρότες για διάφορες δουλειές τους.

Το σίγουρο είναι πώς οι κάτοικοι θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις όπως δηλώνουν στο ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών,κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφού και δεύτερη περιοχή αντιδρά αρνητικά σε ένα τέτοιο έργο.