Θα περάσουμε πρώτα από τον απαραίτητο έλεγχο και μετά θα πάρουμε τα πολυπόθητα χρήματα από τους δανειστές μας, σύμφωνα με όσα ρητά αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. >>>
Την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ με 28 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά και από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης. Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και ενδεχόμενες διαφορές θα εκδικαστούν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Σύμφωνα με άλλα κύρια σημεία της έκθεσης, τονίζεται ότι χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Εκτιμάται ακόμη ότι χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».
Παρά τις δυσκολίες, αναγνωρίζεται πάντως ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.
Στο μεταξύ νωρίτερα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε δώσει την έγκρισή του για τη νέα δανειακή σύμβαση και έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι το έργο της κυβέρνησης ολοκληρώνεται «τις επόμενες εβδομάδες». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Βουλή θα διαλυθεί έως τις 6 Απριλίου και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν είτε στις 29 Απριλίου, όπως εδώ και πολύ καιρό έχει προσδιοριστεί, είτε στις 6 Μαΐου.