Ο αμερικανικός στρατός κατέβαλε σε αποζημίωση 46.000 δολάρια για κάθε νεκρό και 10.000 για κάθε τραυματία της σφαγής που προκάλεσε ο λοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς. >>>

Οι οικογένειες είχαν προσκληθεί από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις οι οποίες τους ανακοίνωσαν ότι θα τους αποζημιώσουν.
Ωστόσο οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, η ISAF, δεν επιβεβαίωσαν ότι αποζημίωσε τις οικογένειες αν και οι χώρες που μετέχουν σε αυτές «μπορεί να παράσχουν κάποια μορφή αποζημίωσης σύμφωνη με τα ήθη του Αφγανιστάν».
Κατά το BBC οι ΗΠΑ καταβάλλουν περίπου 2.500 δολάρια για κάθε άμαχο που χάνει τη ζωή του από ξένους στρατιώτες. Πρόκειται για ένα πόσο που είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερο από το μέσο ετήσιο εισόδημα στη χώρα.
Ο Μπέιλς νωρίς τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου από το στρατόπεδο του και κατευθύνθηκε σε δύο γειτονικά χωριά όπου σκότωσε 16 αμάχους μέσα στα σπίτια τους, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των αφγανικών Αρχών.
Έχει μεταφερθεί σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ και βρίσκεται σε απομόνωση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο βαρύνεται με 17 δολοφονίες εκ προμελέτης, χωρίς να είναι σαφές γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά με την αφγανική εκδοχή. Βαρύνεται ακόμη με έξι απόπειρες για ανθρωποκτονία.
Πάντως κατά τον δικηγόρο του δεν ήταν μεθυσμένος και θυμάται πολύ λίγο τι συνέβη.
Κάποιοι από τους συγγενείς θα χρειαστεί να μεταβούν στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στη δίκη του κατηγορούμενου λοχία, είπαν ακόμη οι συγγένειες των θυμάτων.
Παρά τις εκκλήσεις των Αφγανών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, η δίκη μπορεί να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Μπέιλς, αν καταδικαστεί, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου.