Συνάντηση θα είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σχετικά με τα θρησκευτικά ζητήματα των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων της χώρας. 

Ο κ.Νταβούτογλου έφτασε στο Φανάρι, συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του, λίγο μετά τις τις 16:40 το απόγευμα και παρέμεινε περισσότερο από μια ώρα.

Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελεύων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.
Αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Πατριαρχικό γραφείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο ΥπΕξ της Τουρκίας έκαναν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στην Αίθουσα του Θρόνου, με την παρουσία της Ιεραρχίας του Θρόνου. Στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Πατριαρχείου για την αλλαγή της στάσης της Τουρκικής Κυβέρνησης εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιλυθούν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Θρόνο και την Ομογένεια.
«Είναι φυσιολογικό να συνομιλούμε με τους πολίτες μας για τα θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί σε όλη την περιοχή η αντίληψη περί θρησκευτικής ανοχής που υπάρχει στην Τουρκία»δήλωσε ο  νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου.
«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ΄ όλα ο κόσμος και ιδιαίτερα η περιοχή, είναι η αρμονία, η βούληση για συμβίωση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος προσπαθεί να αναγάγει την θρησκευτική ανοχή σε θεμέλιο λίθο της «νέας Τουρκίας» στα πλαίσια του δόγματος περί «στρατηγικού βάθους».
Οι μειονότητες στο νέο δόγμα Νταβούτογλου για τη Μ. Ανατολή
Μέχρι στιγμής τα δύο βασικά ζητήματα στη στη Μέση Ανατολή που προκαλούν το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι η εκρηκτική κατάσταση στη Συρία αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ Κοπτών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Μάλιστα η χώρα του Νείλου είχε δεχθεί πρόσφατα «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κάθετο άξονα προκειμένου να ανασχέσει τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ.
Ο Τούρκος υπουργός μετά την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα έχει συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Αρμενίων, των Ορθόδοξων και των Καθολικών Αράβων.