Ένας νεαρός μοναχός από το Θιβέτ αυτοπυρπολήθηκε αργά χθες στη περιφέρεια Αμπα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Free Tibet και εξόριστοι Θιβετιανοί. >>>
Ο 20χρονος Σεράμπ όπως ονομαζόταν, αυτοκτόνησε αφού έγινε παρανάλωμα του πυρός. Είχε περάσει τις προηγούμενες ημέρες στο μοναστήρι της Κίρτι, προπύργιο της αντίστασης των Θιβετιανών στην περιοχή Άμπα, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σιτσουάν, διευκρινίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.
Η αυτοπυρπόληση επιβεβαιώθηκε από εξόριστους μοναχούς στην Ινδία.
Σχεδόν 30 Θιβετιανοί, στην πλειοψηφία τους βουδιστές μοναχοί, έχουν αυτοπυρποληθεί ή κάνει απόπειρα αυτοπυρπόλησης από τις αρχές του Μαρτίου του 2011 στις θιβετιανές περιοχές της Κίνας.
Πολλοί Θιβετιανοί διαμαρτύρονται για την καταστολή που ασκείται στη θρησκεία τους και τον πολιτισμό τους και για την αυξανόμενη επιρροή των Χαν, της εθνότητας που αποτελεί πλειοψηφία στην Κίνα.
Ο μήνας Μάρτιος είναι μια ευαίσθητη περίοδος για τους Θιβετιανούς. Ο πνευματικός τους ηγέτης Δαλάι Λάμα το Μάρτιο του 1959 είχε πάρει το δρόμο της εξορίας μετά την αποτυχία μιας εξέγερσης κατά της Κίνας, διανύοντας πεζός τα Ιμαλάια για να φτάσει στην Ινδία.
Το Μάρτιο του 2008 διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, με την ευκαιρία της 49ης επετείου της εξέγερσης αυτής, εξελίχθηκαν σε αιματηρές ταραχές και εξαπλώθηκαν στις γειτονικές επαρχίες που κατοικούνται κυρίως από Θιβετιανούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ