Από όλα είχε το αποψινό δημοτικό συμβούλιο. Για το θέμα “Αλατίνη” θα δημοσιεύσουμε ξεχωριστό ποστ. Κατά τα λοιπά, ακούσαμε από το θέμα της διανομής… πατάτας ως τη μετονομασία οδών… >>>


Όπως ανακοίνωσε για το θέμα της διανομής πατάτας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, “προς το παρόν ό,τι γίνεται οργανώνεται από ομάδα εθελοντών”. Όπως είπε, ο δήμος επιφυλάσσεται να πάρει θέση, καθώς, ό,τι γίνεται τώρα, “μπορεί να υποστηρίζεται από κοινότητες, αλλά δεν είναι η επίσημη θέση του δήμου”.

Για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι το θέμα της εισαγγελικής παρέμβασης για τις συνεχείς καταλήψεις της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, ήταν αυτεπάγγελτη κίνηση της εισαγγελέως και δεν έγινε έγγραφη καταγγελία στον εισαγγελέα.

Στη δευτερολογία του, μιλώντας για τα αδέσποτα, σε κάποια στιγμή είπε: “ Ο κόσμος τα αγαπάει τα σκυλιά. Αν τα δείτε… είναι όλα τετράπαχα. Λίγοι είναι αυτοί που τα φοβούνται”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” Κ. Γκιουλέκας, ζήτησε ενημέρωση για τις εργασίες του μετρό, μετά από δηλώσεις του Χ. Κωνσταντινίδη, της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, σύμφωνα με τις οποίες, καθώς δεν προχώρησαν οι απαλλοτριώσεις, κρίνεται ανακγαίο να μεταφερθούν σε άλλο σημείο οι μετροπόντικες. 

Έθεσε το θέμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της τοποθέτησης του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, να τοποθετηθούν, σε διάφορους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ειδικές πινακίδες που να αναφέρουν μια σύντομη ιστορία των δρόμων, περιλαμβάνοντας και τα ονόματα που είχαν επί τουρκοκρατίας. 

Για τα όσα έγιναν με πατατοπαραγωγούς και δημοτικούς αστυνομικούς, ζήτησε πρώτα να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη “από τα σεντόνια και τα τραπεζοκαθίσματα” και “αν τελειώσουμε όλα τα άλλα, μαζί να διώξουμε τους πατατοπαραγωγούς”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”, Στ. Παπαθεμελής, αφού μίλησε για “μια περίεργη εφορία που βγήκε από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κυβερνητικά χείλη” μετά το PSI, μίλησε για την επίσκεψή του στην “τραγικά τραυματισμένη Β Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης” και το 9ο ΕΠΑΛ. Ζήτησε να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα στο σημείο, επειδή το σχολείο δεν έχει αυλή και οι μαθητές, κατά τη διάρκεια του διαλλείματος, κάθονται στο πεζοδρόμιο. Πρότεινε να δημιουργηθεί διάβαση πεζών με σηματοδότη, να τοποθετηθούν παγκάκια και να γίνουν διαγραμμίσεις, καθώς και να μπει ένα πεζούλι με φυτά και λουλούδια στο πεζοδρόμιο της Μοναστηρίου. Υπενθύμισε ότι “σε απόσταση μόλις 43 μέτρων από το σχολείο ευρίσκεται ένα κακόφημο μπαρ ειδικής λειτουργίας”. 

Για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας ζήτησε την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση “που δεν ήταν ιδεώδης, αλλά λειτουργική” και για το θέμα της τοποθέτησης πινακίδων με τις παλιότερες ονομασίες των οδών, σχολίασε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης: “Ό,τι του ΄ρχεται στο κεφάλι, το πετάει αμέσως. Του ήρθε η σκέψη να μετονομάσει την Εθνικής Αμύνης σε λεωφόρο Χαμιδιέ. 500 χρόνια είδαμε και πάθαμε να ελευθερωθούμε. Είναι ντροπή για το δήμο Θεσσαλονίκης. Βλέπω άλλους δήμους να οργανώνουν γιορτές, όπως ο δήμος Πέλλας, σε συνεργασία με υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, με το Βαφοπούλειο κι ο δήμος Θεσσαλονίκης τίποτε… Δεν ξέρω ποιος είναι εθνικοπαράφρων”, πρόσθεσε.

Ο Τρ. Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη”, υπογράμμισε ότι “ο δήμος Θεσσαλονίκης λάμπει δια της απουσίας του στο θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Τα δικά μας τα σκουπίδια θα ξεφορτώνονται εκεί. Είναι καταδικασμένοι αυτοί οι άνθρωποι”, αναρωτήθηκε;

Ζήτησε, επίσης, να γίνουν ρυθμίσεις οφειλών από κλήσεις παρελθόντων ετών. “Τουλάχιστον για τις μεγάλες οφειλές να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι”, είπε χαρακτηριστικά. 

Κάλεσε, τέλος το δήμο Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχει στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. “Δεν ξέρω, δήμαρχε, αν εκεί που συναντιέσαι με τους Γερμανούς ιθύνοντες, έχεις θέσει το ζήτημα. Μας τα χρωστούν. Οι Ιταλοί πλήρωσαν, οι Βούλγαροι πλήρωσαν”, είπε χαρακτηριστικά.