No 717188Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται πως μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης ο πολιτισμός και οι τέχνες αντιστέκονται σθεναρά. Από το 1999 και το πρώτο φεστιβάλ εδώ και 14 χρόνια, χιλιάδες θεατές και εκατοντάδες δημιουργοί έχουν καθιερώσει ακόμα έναν σημαντικό θεσμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης. >>>

Με μειωμένο μπάτζετ, μόλις 700,000 ευρώ, διεξάγεται φέτος το φεστιβάλ με την συμμέτοχη αρκετών δημιουργών από όλο τον κόσμο. Ντοκιμαντέρ για κάθε γούστο με τεραστία γκάμα στην θεματολογία δίνουν την ευκαιρία στους θεατές  να επιλέξει ανάμεσα σε αξιόλογες και προσεγμένες δουλειές.

Συχνές προβολές, μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν είσοδος σε ανέργους, φοιτητές και πολίτες άνω των 65 ετών ήταν κάποιες από της διευκολύνσεις λόγο των δύσκολων εποχών. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, κάτι που δείχνει πως παρά τα καθημερινά προβλήματα πάντα υπάρχει χώρος για την τέχνη.

Το ντοκιμαντέρ κάτι άγνωστο σε πολλούς στην Ελλάδα φαίνεται να χει πιστούς φίλους εδώ και χρόνια, αλλά και να αποκτά συνεχώς καινούργιους. Μάλλον ο πολιτισμός στην Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ, άλλωστε είναι η βαριά της βιομηχανία. 

Νίκος Τινός