Οι Ιρακινοί πίνουν φανατικά το ούζο της, ενώ οι Κινέζοι μαθαίνουν τώρα να απολαμβάνουν το τσίπουρο και τα αλκοολούχα ποτά της. >>>Ο λόγος για την Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης, την εταιρεία από την Κομοτηνή που βρίσκεται στις δυο πρώτες θέσεις σε ότι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές ούζου με παρουσία σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, το Ισραήλ, το Ιράκ και πρόσφατα την Κίνα.
Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία ενός νέου premium προϊόντος του Ούζου 7 gold για την αγορά του Ιράκ με 43 βαθμούς αλκοόλ και αποστάγματα γλυκάνισου, κορίανδρου και μαστίχας. Το ούζο 7 gold με ιταλικό μπουκάλι και μαύρο χρυσό στις ετικέτες θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά σε περίπου ένα μήνα ενώ δειγματισμοί έχουν γίνει και σε Αυστραλία, Αμερική και Γερμανία.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ποτοποιίας-Οινοποιίας Θράκης, Βάιος Κουδουμάκης, οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 75% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Το βαρύ πυροβολικό της επιχείρησης αποτελεί το Ούζο 7 και οι πιο δυνατές αγορές είναι αυτές της Γερμανίας και του Ιράκ. Η εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της στην κινεζική αγορά, στην οποία εισήλθε πρόσφατα και στην είσοδό της στην Ρωσία.
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της Ποτοποιίας-Οινοποιίας Θράκης αποτέλεσε ασπίδα έναντι της κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη, η πτώση των πωλήσεων της στην ελληνική αγορά από το 2010 εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ξεπέρασε το 30%. Ωστόσο, οι απώλειες καλύφθηκαν με επιτυχία από την αύξηση των εξαγωγών.
Έτσι, ο τζίρος της εταιρείας το 2011 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2010 κοντά στα 20 εκατ. ευρώ με τα κέρδη να είναι μειωμένα, καθώς η ποτοποιία απορρόφησε την αύξηση των πρώτων υλών.
Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αναφέρει ο κ. Κουδουμάκης, ενέτεινε το πρόβλημα με το χύμα τσίπουρο. «Η φοροδιαφυγή με το χύμα τσίπουρο έχει αυξηθεί. Θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι υποψιασμένοι όταν αγοράζουν χύμα διότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ποιος παράγει και με τι μεθόδους και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους», επισημαίνει.
Η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης ολοκληρώνει αυτή την περίοδο επένδυση ύψους 300.000 ευρώ που αφορούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό.