kentriko_amerikaniko_apothetirio_01Έκλεισε χθες ένα μεγάλο "κεφάλαιο" στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας της Διεθνούς Ενωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) που διαμόρφωσε και την τελική τιμή των ελληνικών ομολόγων για την πληρωμή των ελληνικών CDS, δέκα ημέρες μετά >>>

την επίσημη πιστοποίηση στις 9 Μαρτίου πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα.

Το τελικό αποτέλεσμα της δημοπρασίας καθόρισε την τιμή των ελληνικών ομολόγων στα 21,5 σεντς του ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοχοι CDS σε ελληνικό χρέος θα λάβουν συνολικά 2,5 δισ.δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Η τελική τιμή υποδηλώνει ωστόσο ότι η αγορά εξακολουθεί να βλέπει ιδιαίτερα πιθανή μία μελλοντική πτώχευση της Ελλάδας, καθώς αν και αναμενόμενη είναι χαμηλή και αντανακλά τις ζημίες που έχουν επωμιστεί οι πιστωτές. Τα CDS θα καλύψουν τη διαφορά για να καλυφθεί το άρτιο της τιμής, καταβάλλοντας 78,25 σεντς του ευρώ, ενώ η πρώτη φάση της δημοπρασίας είχε καθορίσει την τιμή οριακά υψηλότερα στα 21,75 σεντς.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Αμερικανικό Αποθετήριο, υπήρχαν 4.369 υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια ασφάλισης κινδύνου σε ελληνικό χρέος με καθαρή αξία 3,2 δισ.δ ολαρίων, με βάση στοιχεία στις 9 Μαρτίου του 2011.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που έχουν αγοράσει ασφάλιση έναντι στάσης πληρωμών σε ομόλογα άλλων αδύναμων "κρίκων" της Ευρωζώνης, όπως Ισπανία ή Πορτογαλία, θα αποπληρωθούν εάν οι χώρες τους αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ηδη, οι επενδυτές ανησυχούν ότι την τύχη της Ελλάδας θα ακολουθήσει η Πορτογαλία με αποτέλεσμα το κόστος ασφάλισης πορτογαλικού χρέους αξίας 10 εκατ. δολαρίων για πέντε έτη να έχει εκτιναχθεί τώρα στα 3,6 εκατ. δολάρια, ενώ η τιμή των CDS σηματοδοτεί μία πιθανότητα 66% για στάση πληρωμών του πορτογαλικού χρέους, σύμφωνα με τη CMA.