Δραματικές αυξήσεις σε 20 φόρους θα προκαλέσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με αυτές της αγοράς από τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. >>> Πιο συγκεκριμένα η αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα επάνω συνολικά είκοσι φόρους και τέλη. 
Ανάμεσά τους, φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών, τα τεκμήρια, ο ΦΠΑ, τα τέλη που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, τους δημοτικούς φόρους και βέβαια το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ. 
Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Οικονομικών, μόνο στην Αττική υπάρχει απόκλιση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών της τάξεως του 40%. Ωστόσο, σε περιοχές που οι αντικειμενικές είναι πολύ χαμηλές, καθώς έχουν να προσαρμοστούν από το 2007, η "ψαλίδα" ανοίγει ακόμη και στο 100%. 
Για παράδειγμα: 
Για παράδειγμα αν αγοράσει κάποιος ένα διαμέρισμα 100 τμ ως πρώτη κατοικία, και η σημερινή αντικειμεινική του αξία είναι 205.000 ευρώ με τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια θα πληρώσει 515 ευρώ, φόρο μεταβίβασης, εφ' όσον είναι άγαμος και μηδενικό αν είναι παντρεμένος με ή χωρίς παιδιά. 
Αν όμως αντικειμενική και εμπορική εξισωθούν τότε η τιμή του ακινήτου εκτινάσσεται στα 280.000 ευρώ και έτσι παύει να ισχύει το αφορολόγητο. Στην περίπτωση αυτή μια οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει για την αγορά του πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ ένας εργένης περισσότερα από 8.000 ευρώ φόρους.
Τέλος για την κατοχή του ακινήτου θα πρέπει να υπολογιστούν αυξημένοι ως 60% σε πολλές περιοχές φόροι που είναι συνδεδεμένοι με: Τεκμήριο διαβίωσης, τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης από 18% ως και 45%, Φόρος Ακίνητης περιουσίας 2 τοις χιλίοις, Τέλος Ακίνητης περιουσίας 0,25-0,35 τοις χιλίοις.