Ζημιές ύψους 148,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΔΕΗ το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο. >>>
Βασικές αιτίες για την επιδείνωση των αποτελεσμάτων είναι η μείωση πωλήσεων και εσόδων και η αύξηση της δαπάνης για αγορές καυσίμων (εξαιτίας και της αύξησης των φόρων), που δεν αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των μισθών. Η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2011.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επαναλαμβάνει το αίτημα για σύνδεση των τιμολογίων με το κόστος παραγωγής και επισημαίνει ότι "το 2011, έτος της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε ποτέ η ελληνική οικονομία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ΔΕΗ πέτυχε να κλείσει τη χρήση με περιορισμένες απώλειες".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός εξαγωγών και άντλησης) μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το 2010, διαφαίνεται ωστόσο αντιστροφή της τάσης στο τέταρτο τρίμηνο οπότε η ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,2% (εν μέρει εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση).
Οι πωλήσεις ενέργειας της ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 4,4% και ο κύκλος εργασιών κατά 5,1% (5,5 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ το 2010). Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 553,2 εκατ. ευρώ (+31,1%) λόγω αύξησης τιμών και φόρων. Οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 161 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης του προσωπικού κατά 1024 άτομα και των δαπανών για υπερωρίες και βάρδιες.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 αντανακλούν τις σημαντικές μεταβολές σε εξωγενείς παράγοντες όπως η μείωση της συνολικής ζήτησης, η ένταση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, η αύξηση των διεθνών τιμών καυσίμων, η επιβολή ή αύξηση φόρων σε αυτά, καθώς και οι δυσμενείς υδρολογικές συνθήκες. "Το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Εταιρεία, προσθέτει, και η ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να παρεμποδίζουν τη διασύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς με αυτή της λιανικής, με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους παραγωγής να επιδρά αρνητικά κατά άμεσο τρόπο στην προοπτική κερδοφορίας της εταιρείας".
Για το 2012, ο κ. Ζερβός αναμένει θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα από την αύξηση των τιμολογίων και από τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών, επισημαίνει ωστόσο ότι το περιβάλλον συνολικά για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη ΔΕΗ, "συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεγάλους κινδύνους".΄