Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό: Θα βοηθήσει να... ανοίξουν τις πόρτες τους πάνω από πενήντα κτίρια της Θεσσαλονίκης! >>>


Πρόκειται για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τα οποία θα πάρουν μέρος στη δράση “open house” αλλά και του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

Η δράση “open house” είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Λονδίνο πριν από είκοσι χρόνια και εξαπλώθηκε σε αρκετές πόλεις του κόσμου. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παγκόσμια προβολή των πόλεων που συμμετέχουν σε αυτήν (η Αδελαΐδα και το Περθ της Αυστραλίας επίσης θέλουν να ενταχθούν στη δράση). Προϋπόθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με εταίρους όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ ο δήμος, η Ιερά Μητρόπολη, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και άλλοι. 

Τις λεπτομέρειες για το θέμα, που προωθεί το ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ ΤΚΜ Τάσο Κονακλίδη. Παράλληλα εξετάστηκε το ζήτημα της συμμετοχής της αντιπεριφέρειας στη διοργάνωση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1912-2012, η αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη της πόλης» που θα έχει στόχο την κριτική προσέγγιση των δυναμικών μετασχηματισμών του αστικού τοπίου που οδήγησαν στη δημιουργία της σύγχρονης μητρόπολης.