tsivilikas_02Κεραυνός εν αιθρία! Ένας από τους πιο αγαπημένους πρωταγωνιστές –κυρίως του θεάτρου, αν και τα περάσματά του από τον κινηματογράφο ήταν αυτά που τον έκαναν αξέχαστο- ο Θεσσαλονικιός Βασίλης Τσιβιλίκας, δεν είναι, πια, μαζί μας. >>>

 

Τον θυμάμαι, πανύψηλο, να κυριαρχεί στη σκηνή με το μπρίο του, να παίρνει μια απλή ατάκα και να την απογειώνει, να κάνει το κοινό πότε να ξεκαρδίζεται και πότε να συγκινείται. Ειδικά όταν μας χάριζε το γέλιο, ήταν αξεπέραστος…

Ποιος δε θυμάται τον χίπη γαμπρό της Ρένας Βλαχοπούλου στη “Θεία μου τη Χίπισα”, που εξαφανίζεται με την νύφη-Νόρα Βαλσάμη στα Μάταλα και τον ψάχνουν, ντυμένοι χίπηδες μπαμπάς, πεθερά και ο “ανηψιός” μπάρκουλης; Ή ποιος δε θυμάται τον μικρό, αλλά χαρακτηριστικό του ρόλο στο “Η Ρένα Είναι Οφσάιντ”, όπου, ως μάνατζερ του –υποτιθέμενου- αργεντίνου ομογενή ποδοσφαιριστή Χούλιο κάνει πραγματικότητα το πρώτο λαμόγιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους πάντα με ένα ψεύτικο χαμόγελο και παρακαλώντας τους:

-Κύριοι, κύριοι, κύριοι, όπως βλέπετε είμαστε μπροστά σε μια ευτυχή οικογενειακή στιγμή. Γι αυτό, σας παρακαλώ, να αδειάσουμε το δωμάτιο. Πηγαίνετε, κύριοι, πηγαίνετε, πηγαίνετε…

tsivilikas_01

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. Ξαφνικά, αναπάντεχα τα ξημερώματα της Τετάρτης, περίπου στις 06:35. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Σισμανόγλειου, Όλγα Οικονόμου, ο 70χρονος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Είχε έντονο πόνο στο θώρακα. Οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ στο ασθενοφόρο προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή, έδωσαν μάχη επί 40 λεπτά και οι γιατροί του νοσοκομείου, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειάς του και μεγαλύτερος από τις δύο αδελφές του. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Φοίτησε στο κολλέγιο της Θεσσαλονίκης, όπου οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την υποκριτική. Η αρχή έγινε από τη θεατρική ομάδα του σχολείου. Πέρασε στην Αγγλική φιλολογία, αλλά δεν την αγάπησε ούτε την ακολούθησε ποτέ! Την εγκατέλειψε νωρίς για να κατεβεί στην Αθήνα και να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ηθοποιία.
Προσπάθησε να μπει στο Θέατρο Τέχνης αλλά δεν τα κατάφερε. Και τελικά, σπούδασε στη σχολή υποκριτικής του Πέλου Κατσέλη.

Πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1965 στη Νέα Ιωνία. Δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν τον καλεί στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ξεκινά να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της με την πρόζα.

 

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία "Η θεία μου η χίπισσα" του Αλέκου Σακελλάριου, δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήταν η ταινία που τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όλες τους επιτυχίες.