Προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης προκαλεί η μη τοποθέτηση, εδώ και επτά μήνες, διοικητικού συμβουλίου στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Μάλιστα, στελέχη της αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε... ενδοπασοκικές διαμάχες! >>>

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Λαϊκών Αγορών εκτός πόλεως και της Ομοσπονδίας Παραγωγών Μακεδονίας- Θράκης,  ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν αποδέχτηκε την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου που εισηγήθηκε η Μητροπολιτική Επιτροπή και όρισε διαφορετικό διοικητικό συμβούλιο, «προκειμένου», όπως δήλωσε, «να αποκομίσει προσωπικά κομματικά οφέλη» και «να κερδίσει πόντους στη Θεσσαλονίκη στο θέμα της διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ».

«Όπως πληροφορηθήκαμε, ο επικεφαλής αυτού του διοικητικού συμβουλίου ανήκει στον στενό πυρήνα της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και είναι εκλεγμένος σύμβουλος στο δήμο Νεάπολης- Συκεών», πρόσθεσε. Διευκρίνισε πάντως ότι η κίνηση αυτή του υπουργού δεν είναι παράνομη, καθώς ο νόμος του «Καλλικράτη» ορίζει πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών διορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.  «Ωστόσο», πρόσθεσε, «αντιβαίνει στο πνεύμα του νόμου του «Καλλικράτη» για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την αποκέντρωση των εξουσιών», αφού ο ίδιος νόμος παραχωρεί την εποπτεία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. 

Η απουσία διοικητικού συμβουλίου έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι δήμοι για την καθαριότητα του χώρου των λαϊκών, αλλά και να μην υπογράφονται ανανεώσεις των αδειών πώλησης, να μην εγκρίνονται οι μέρες προσέλευσης για τους εκτός Θεσσαλονίκης πωλητές, να μην καταβάλλουν οι πωλητές χρήματα στον οργανισμό και στους δήμους για τα δικαιώματά τους, αλλά και να απουσιάζουν οι χημικές τουαλέτες από τους χώρους των λαϊκών αγορών!

Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη κάλεσαν τον κ. Χρυσοχοΐδη να πάρει πίσω την απόφασή του για την τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου που όπως ανέφεραν, «οδεύει για δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως».