Χωρίς θερμομόνωση είναι 3,5 εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα! Μόλις 3.000 εμπορικά κτιρια είναι ενεργειακά και μόνον 20.000 παρεμβάσεις έχουν γίνει σε κατοικίες, για να εξοικονομείται ενέργεια. Κι όσο για τα δημόσια κτίρια... δράμα η κατάσταση! >>>

Σύμφωνα με τον β αντιπρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Χάρη Αλεξόπουλο, τα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα, θα πρέπει να ενισχυθούν αποφασιστικά, καθώς «δεν αρκούν 20.000 παρεμβάσεις σε κατοικίες και 3.000 σε εμπορικά κτίρια, ούτε οι επτά που σχεδιάζονται σε δημόσια για να ‘’χτίσουμε το μέλλον’’, όταν 3,5 εκατ. κτίρια αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν θερμομόνωση». 

Αυτά είπε σε ομιλία του, σε εκδήλωση της Infacoma 2012, για το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον», που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ.

Υπογράμμισε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα μπορούσε να γλιτώσει από πολλά χρήματα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. 

«Για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης, η χώρα δαπανά ετησίως 2 δισ. ευρώ. Άρα, ένας ρεαλιστικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας, της τάξης του 20%-25% στη θέρμανση, σημαίνει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε ο κ.Αλεξόπουλος, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της Δομοτεχνικής ΑΕ. 

Προκειμένου να τονωθεί περαιτέρω η αγορά, ο κ.Αλεξόπουλος πρότεινε -μεταξύ άλλων- τη θέσπιση μειωτικού συντελεστή στον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών ακινήτων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και την κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων μέσω λογαριασμών ΔΕΗ. Παράλληλα, εισηγήθηκε μείωση -σε κάθε περίπτωση όχι αύξηση- των αντικειμενικών αξιών και επέκταση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Τόνισε ακόμη ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να επεκταθεί στη χρηματοδότηση νέων ενεργειακών κτιρίων, για κατοικία και εμπορικές χρήσεις.