Ο άνθρωπος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον -αείμνηστο- πρόεδρο Ρίγκαν, πριν από 30 χρόνια, δήλωσε πως δε θέλει να τον θυμούνται ως έναν εν δυνάμει δολοφόνο! Ο Τζον Χίνκλεϊ, έκανε αυτήν τη δήλωση σε έναν γιατρό που τον εξέτασε πριν έναν χρόνο, στο >>>
Ψυχιατρείο της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η δήλωση αυτή, είναι μέρος ενός ογκώδους φακέλου, που προετοιμάζεται για να κατατεθεί σε δικαστήριο το οποίο θα εξετάσει ένα είδος έφεσης που υπέβαλε ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας.

Ο Χίνκλεϊ πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρίγκαν το 1981. Τώρα, αναζητά περισσότερη ελευθερία από το νοσοκομείο: Του επιτρέπεται να επισκέπτεται τη μητέρα του, κάθε δέκα μέρες. Οι συνήγοροί του πιστεύουν ότι αυτό το προνόμιο δεν πρέπει να πάψει να ισχύει.

Δικαστήριο έκρινε παράφρονα τον Χίνκλεϊ, καθώς τότε είχε ισχυριστεί πως το έκανε για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ. Ο δράστης της απόπειρας έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια στο νοσοκομείο "Αγία Ελίζαμπεθ" στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα τελευταία χρόνια η πνευματική του ασθένεια βρίσκεται σε καταστολή.

"Πρέπει να ήμουν τρελός"!

Πάντως ο Χίνκλεϊ παραδέχεται πως, ακόμη, σκέφτεται την ηθοποιό, αλλά μόνον για να αναρωτιέται για ποιον λόγο έκανε κάτι τέτοιο... "Δεν ξέρω... Πρέπει, πράγματι, να ήμουν τρελός", λέει...



Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η υπόθεση θα εισαχθεί σε δικαστήριο τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται γνωματεύσεις τριών γιατρών που μίλησαν τον περασμένο χρόνο με τον Χίνκλεϊ, δύο από τους οποίους ορίστηκαν από τον δημόσιο κατήγορο κι ένας από την υπεράσπιση. 

Γιατρός που κατέθεσε στις ακροάσεις προ δίκης για λογαριασμό της κυβέρνησης, σημείωσε στην 80σέλιδη αναφορά του πως η μετάνοια του δράστη δεν είναι αρκετή για να εκθέσει, ή να πουλήσει πίνακες ζωγραφικής που φιλοτεχνεί -κυρίως νεκρές φύσεις.

"Είμαι καλλιτέχνης και δεν το ξέρετε"!

"Θα ΄θελα να είμαι γνωστός ως κάτι άλλο, από ένας εν δυνάμει δολοφόνος", λέει ο Χίνκλεϊ.

Ένας άλλος γιατρός που πήρε μέρος στις ακροάσεις υποστηρίζει πως ο Χίνκλεϊ αποφάσισε να αλλάξει την... εικόνα του, μετά τον πυροβολισμό κατά της βουλευτίνας του Κογκρέσου, Γκάμπριελ Γκίφορντς, τον Ιανουάριο του 2011. "Έτσι με βλέπουν οι άνθρωποι", αναρωτήθηκε όταν διάβασε τα ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις του κόσμου;




"Δεν έχω μικρόφωνο, ούτε κάμερα. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να ακούσει τη μουσική μου, ή να δει την τέχνη μου. Έχω κι άλλς πτυχές στη ζωή μου, για τις οποίες κανείς δε γνωρίζει τίποτα. Είμαι καλλιτέχνης. Είμαι μουσικής. Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Απλά, με βλέπουν σαν τον άνθρωπο που προσπάθησε να σκοτώσει τον Ρίγκαν, υποστηρίζει.

"Γκουγκλάρει" ακόμη τη λέξη "δολοφονία";

Στη δικογραφία αμφισβητείται το αρχείο ενός κομπιούτερ στη βιβλιοθήκη του ψυχιατρείου, σύμφωνα με το οποίο ο Χίνκλεϊ "γκουγκλάρει" τις λέξεις "Τζόντι Φόστερ", "Ρίγκαν" και "δολοφονία". Υποστηρίζει ότι πρόσβαση στο κομπιούτερ έχουν κι άλλοι και δεν είναι αυτός που πληκτρολογεί τις συγκεκριμένες λέξεις. Το θέμα με το... "γκουγκλάρισμα", έφερε στη δημοσιότητα το website "The Smoking Gun", την περασμένη Πέμπτη.