Απότομη θετική μεταβολή παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2012 ο δείκτης για τη βορειοελλαδική επιχειρηματικότητα, Northern Greece Business Index 500, με αποτέλεσμα να βρεθεί από το ιστορικό χαμηλό του Δεκεμβρίου του 2011 , που ήταν στο -55, στο -36 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview. >>>

Η αλλαγή στο κλίμα για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, η οποία είναι αισθητή σε όλες τις ερωτήσεις, που συνθέτουν τον δείκτη NGBI 500, εκτιμάται ότι μπορεί να αποδοθεί στην προσδοκία τερματισμού της ασάφειας και της ανασφάλειας με την   συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης  «NBGΙ 500» του Ιανουαρίου δεν λαμβάνει υπόψη του τα πρόσφατα δεδομένα από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων, που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υποχωρεί το ποσοστό των επιχειρήσεων, που κρίνουν ότι η κατάσταση τους είναι κακή και από 64% το Δεκέμβριο του 2011, βρίσκεται στο 48% τον Ιανουάριο του 2012.

Παράλληλα ενισχύεται το ποσοστό των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, που θεωρούν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική (41%, έναντι 26%).

Όσον αφορά στην κατάσταση για το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, οι οποίες διαβλέπουν ευοίωνες προοπτικές (13%, έναντι 7% τον Δεκέμβριο) και συρρικνώνονται από το 62% στο 48% οι δυσοίωνες προβλέψεις.

Στο ζήτημα της απασχόλησης, η προοπτική προσλήψεων δεν μεταβάλλεται καθόλου, διατηρώντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 7%, όπως και τον Δεκέμβριο του 2011. Όμως μειώνεται από το 43% στο 22% το ποσοστό των επιχειρήσεων, οι οποίες προτίθενται να απολύσουν.

Επιπλέον αυξάνονται από το 50% στο 71% οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, που σκοπεύουν να διατηρήσουν σταθερό το απασχολούμενο προσωπικό τους.

Η ερώτηση, η οποία αφορά στον τζίρο τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι αυτή, η οποία παρουσιάζει τις μικρότερες μεταβολές, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ερωτήματα του δείκτη «NGBI 500».

Έτσι σταθερά μεγάλο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει συρρίκνωση του τζίρου, με ανεπαίσθητη θετική μεταβολή στο 11% όσων ανακοινώνουν αύξηση των πωλήσεων.