Δεν υπάρχει αλλαγή της θέσης του ΝΑΤΟ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό διαμήνυσε η βοηθός του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη Δημόσια Διπλωματία, Στεφανί Μπαμπστ. >>>

«Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Παραμένουμε στην απόφαση του Βουκουρεστίου. Θα θέλαμε να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και ακολούθως να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης της χώρας. Το ΝΑΤΟ θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα» δήλωσε η κ. Μπαμπστ, η οποία ανέφερε επίσης ότι τα Σκόπια έχουν σημειώσει πρόοδο, ειδικά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Η αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δε διευκρίνισε εάν το θέμα θα συμπεριληφθεί ή όχι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο. «Η ημερήσια διάταξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Συμμαχίας, αλλά αυτό δεν θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης. Αυτό που σίγουρα θα συζητηθεί είναι η στρατηγική για τη διαδικασία μετάβασης στο Αφγανιστάν, αναμένοντας τη συμβολή των Σκοπίων, καθώς η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποστολή ISAF» ανέφερε.

Η κ. Μπαμπστ πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια και συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της γειτονικής χώρας, Φάτμιρ Μπεσίμι.