Τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Αθήνα, τα θλιβερά επεισόδια αλλά και η ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή κυριάρχησαν χθες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. «Η ψηφοφορία ήρθε εν μέσω σκηνών βίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με >>>
διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ», έγραφε το BBC στο βασικό του θέμα. 

«Η ελληνική Βουλή εγκρίνει τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας για να διασφαλίσει το δεύτερο δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ κτίρια καίγονταν σε όλη την Αθήνα και η βία εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα», ανέφερε το Reuters. «Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η ελληνική Βουλή ενέκρινε το αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, αψηφώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της απαιτήσεις λιτότητας των δανειστών», ανέφερε η Wall Street Journal. 

«Οι Ελληνες βουλευτές ενέκριναν το νέο πακέτο μέτρων που ζητά η τρόικα για την εκταμίευση του νέου δανείου στην χρεωμένη χώρα, την ώρα που στους δρόμους ξεχυνόταν η οργή των διαδηλωτών», ανέφερε το CNN.



Το πρακτορείο Bloomberg επικεντρώθηκε κυρίως στο ότι τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στην ψήφιση του νέου μνημονίου από την ελληνική Βουλή, ενώ τονίστηκε το γεγονός πως ο Λουκάς Παπαδήμος κέρδισε τη... μάχη στη Βουλή ενώ το κέντρο της Αθήνας καιγόταν.

Le Monde: Η ελληνική Βουλή υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας μετά από μια νύχτα ταραχών

Η Corriere della Serra έκανε λόγο για «μαύρο μπλοκ» κόντρα στην αστυνομία.

«Η Αθήνα φλέγεται την ώρα που οι βουλευτές ψηφίζουν για να σώσουν το ευρώ» ανέφερε ο τίτλος των Times του Λονδίνου. «Η Αθήνα πέρασε το απαιτούμενο πακέτο», ανέφεραν στον τίτλο τους οι Financial Times.

Εντυπωσιακό και το δημοσίευμα της Guardian: «Η Ελλάδα νομοθέτησε περικοπές δισεκατομμυρίων ευρώ και νέα μέτρα λιτότητας, σε μία εκρηκτική κοινοβουλευτική συνεδρίαση που στόχευε στην αποτροπή της χρεοκοπίας και στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, παρά το ότι καταγράφηκαν τα χειρότερα επεισόδια και η πιο έντονη πολιτική βία των τελευταίων ετών στην χώρα.



Οι εικόνες της καταστροφής στους δρόμους της Αθήνας και σε όλη τη χώρα όμως, αφήνουν μεγάλα ερωτήματα αναπάντητα για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει την άγρια λιτότητα. Η χώρα, που διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και έχει ελάχιστες προοπτικές να ανακόψει την απότομη επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης.

Με τους ηγέτες της ευρωζώνης να δηλώνουν ότι είναι καιρός η Ελλάδα ή να προχωρήσει ή να σκάσει και πως οι υποσχέσεις της Αθήνας δεν μπορούν πλέον να γίνονται πιστευτές, τα δύο βασικά κόμματα της χώρας και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσίασαν σενάρια Αποκάλυψης για την χώρα εάν δεν πάρει το πακέτο μέτρων το πράσινο φως».

«Η Ελλάδα και οι ξένοι πιστωτές της έχουν εγκλωβιστεί σε μία επικίνδυνη πολιτική των άκρων για το μέλλον της χώρας και του ευρώ. Μέχρι πρότινος το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ήταν αδιανόητα. Τώρα, αν και οι ειδικοί δηλώνουν ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για μία χρεοκοπία και πως δεν είναι επιθυμητή, η δυναμική έχει στραφεί από την διάσωση της Ελλάδας στον περιορισμό της ζημιάς εάν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να σωθεί», γράφουν οι New York Times.

Στο σύνολό τους και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.



Στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ από ανταποκριτές στο κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εικόνες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και στους διαδηλωτές, από τις καταστροφές σε καταστήματα, στους δρόμους και σε τράπεζες αλλά και από φλεγόμενα κτίρια.

Οι εικόνες που μεταδίδουν, προκαλούν σοκ στην αυστραλιανή κοινή γνώμη, όπως προκύπτει και από τα σχόλια που γίνονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε ιστοσελίδες.

Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι:

SBS: "Σοβαρότατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας".

ABC: "Μάχες μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Αθήνα".

The Age: "Ψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας αλλά η Αθήνα κάηκε".

Πρώτη είδηση αποτέλεσε και στα καναδικά μέσα ενημέρωσης η ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα. Όλοι οι τίτλοι των ειδήσεων και των εφημερίδων στον Καναδά μιλάνε για ιστορική υπερψήφιση του μνημονίου με την Αθήνα να φλέγεται από τους διαδηλωτές, όπως σημειώνουν τα πρωτοσέλιδα.



Στις ανταποκρίσεις αναφέρονταν, με δραματικούς τόνους, το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο εναντίον του νομοσχεδίου και ότι προκλήθηκαν βανδαλισμοί και ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
____________________________________________________________

Οι φωτογραφίες είναι από το babylonia.gr