Μια επιδίωξη πολλών ετών φαίνεται πως βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησής της. Πρόκειται για την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης, να ιδρύσει νέα Τελωνεία στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, με την μακρόχρονη ελληνική παρουσία. Η απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Ιμβριακούς Συλλόγους οι οποίοι την χαρακτηρίζουν σαν μια εξαιρετική εξέλιξη. >>>
Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, σύμφωνα με τους Ιμβριακούς Συλλόγους, είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό.
«Αυτό οδηγεί στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των Πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το οποίο έθεταν προς τις Αρχές τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και τα Ιμβριακά Σωματεία με σκοπό τη συγκοινωνιακή διευκόλυνση των Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς και την ευκολότερη και συχνότερη επάνοδο στη γενέθλια γη τους», τονίζεται. 
Οι τελωνειακές Αρχές, που ιδρύονται για πρώτη φορά, θα υπάγονται στη νέα Περιφερειακή Διεύθυνση Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών Δυτικής Προποντίδας, με έδρα τη Ραιδεστό.
Η ίδρυση των τελωνείων στα δύο νησιά , όπου κατοικούν ακόμη ελάχιστοι Έλληνες, αναμένεται να τονώσει την κίνηση από την Αλεξανδρούπολη προς αυτά και ιδιαίτερα προς τη Ίμβρο, που απέχει περίπου 15 μίλα από τη Σαμοθράκη και 40 από την Αλεξανδρούπολη. Η εφημερίδα μας από το 1995 ακόμη είχε επισημάνει με δημοσιεύματα και επί τόπου ρεπορτάζ πόσο σημαντική θα είναι η δημιουργία τελωνείου στην Ίμβρο, το οποίο θα διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες στο νησί, μια και σήμερα η μόνη δυνατότητα μετάβασης σε αυτό είναι από το λιμάνι του Τσανάκαλε ή του Καμπάτεπε.
Είναι ώρα να δράσει η τοπική αυτοδιοίκηση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, πριν μας προλάβουν άλλα λιμάνια (π.χ. Καβάλα). Παρουσιάζεται η ευκαιρία να ανοίξουν νέοι δρόμοι τουριστικοί, που μπορούν να φέρουν κόσμο και συνάλλαγμα , να συνδέσουν ιστορικές περιοχές και να ξαναζωντανέψουν τα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου, με την επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων τους σε αυτά και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους.
Πληροφορίες: εφημερίδα "Γνώμη"