Αλλάζει πρόσωπο το Καπάνι. Με τη μετατροπή της οδού Ερμού σε λεωφορειόδρομο, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων κλειστού τύπου, στεγάστρων στους δρόμους που δεν υπάρχουν και διαμόρφωσης των πεζοδρομίων. >>>


Τα ζητήματα αυτά, που έχουν σχέση με την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της ιστορικής αγοράς Καπάνι βρέθηκαν χθες Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου το απόγευμα στο επίκεντρο συνάντησης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και των Αντιδημάρχων Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάϊ Καπόν και Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, με εκπροσώπους των επαγγελματιών που τα καταστήματα τους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή (οδοί Σολομού, Μενεξέ, Βλάλη, Ασκητού, Κυδωνιάτου).  

Κατά τη συνάντηση, οι επαγγελματίες μετέφεραν την εικόνα της αγοράς που, όπως είπαν, «έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας». 

Συμφωνήθηκε να οριστούν τρεις εκπρόσωποι των επαγγελματιών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για την αναβάθμιση της λειτουργίας της αγοράς, όπως συντήρηση πεζοδρομίων και οδοστρώματος, ηλεκτροφωτισμού, χώρων υγιεινής (δημόσιες τουαλέτες) και ειδικής σήμανσης. 

Παράλληλα συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα με την προοπτική να αναζητηθούν τρόποι για την υλοποίηση τους, όπως η βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος – τονίστηκε ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη από την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997 – καθώς και η τοποθέτηση στεγάστρων της αγοράς όπου αυτά δεν υπάρχουν (οδοί Σολομού και Κυδωνιάτου).

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί, επίσης, για ζητήματα καθαριότητας και αστυνόμευσης της περιοχής, ενώ θα μελετηθούν άλλα αιτήματα των επαγγελματιών, όπως η χορήγηση κάδων κλειστού τύπου και ανακύκλωσης, η μετατροπή της οδού Ερμού σε λεωφορειόδρομο και το ενδεχόμενο παραχώρησης της δυνατότητας δωρεάν στάθμευσης σε πάρκινγκ της περιοχής. 

Οι επαγγελματίες ζήτησαν επιπλέον μείωση των δημοτικών τελών. Από πλευράς δήμου τους επισημάνθηκε ότι ήδη από το τρέχον έτος τα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 8% και το θέμα έμεινε ανοικτό, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι επαγγελματίες παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής Εμπορίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης.