Στη Ρουμανία, και συγκεκριμένα στη Μητροπολιτική Περιφέρεια του Μπρασόφ, όπως επίσης και στη Βαλένθια της Ισπανίας, τοπικοί φορείς και Δημοτική Αστυνομία λειτουργούν ως θεσμικοί διαμεσολαβητές στην επίλυση διαφωνιών μεταξύ των κατοίκων επιδιώκοντας «εξωδικαστικές» λύσεις και συμφιλιώσεις. Εδώ; >>>

 

Στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών μπορεί να μην αισθάνονται ασφαλείς, αλλά αυτό προκύπτει όχι από προσωπικά βιώματα αλλά από μια εικόνα που φθάνει σε αυτούς με όσα διαδίδονται και μεταφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή το θεσμικό πλαίσιο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εξωδικαστικών διευθετήσεων των διαφορών μεταξύ των πολιτών.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι διοργανωτές διήμερου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος-έργου “Safeland”. Στο χώρο του Κλειστού Δημοτικού Θεάτρου Συκεών (Μεγάρων με Ρ.Φεραίου 171), εκπρόσωποι των δήμων και της Δημοτικής Αστυνομίας  Μπρασόβ Ρουμανίας, Βαλένθια Ισπανίας, Νιεπολομίτσε Πολωνίας, Ροβίγκο Ιταλίας, των ΜΚΟ Catch22 (Μ.Βρετανία), IGA-fund (Βουλγαρία) θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και ερευνών, και θα αναζητήσουν από κοινού τους τρόπους δράσεων για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας των πολιτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου έχει ως εξής:
Τρίτη 14-2-2012
9:00-9:30        Προσέλευση-εγγραφές
9:30-10:30      Χαιρετισμοί Καλωσόρισμα-χαιρετισμός από το Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΥΞΙΔΑΣ, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ 
10:30-14:00   Πρωινή Συνεδρίαση: Νιώθοντας ασφάλεια στο σχολείο 
10:30-12:00:  Προγράμματα που υλοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη της επιθετικότητας και της βίας στα σχολεία

  • Επιθεώρηση Εκπαίδευσης του Brasov Ρουμανίας «Ο ρόλος του μαθητή διαμεσολαβητή και του εθελοντή, η συνεργασία δασκάλου-μαθητή-κοινότητας»
  • Επαρχία Rovigo Ιταλίας  «Χωρίς φόβο: σχολική προσέγγιση για την πρόληψη της βίας»
  • Μαρία Κυριακίδου, σχολική ψυχολόγος Αναπληρ. Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ «Ασφαλής σχολεία – οι παρεμβάσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ για την πρόληψη της επιθετικότητας στις σχολικές κοινότητες»

12:00-12:30            Διάλειμμα-καφές 
12:30-14:00:           Bullying : πρόληψη και αντιμετώπιση

  • Αναστασία Ψάλτη, σχολική ψυχολόγος Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλονίκης «Εκφοβισμός και θυματοποίηση στο σχολείο και στο διαδίκτυο»
  • Δρ. Αθανάσιος Φροσύνης, Δ/ντής 8ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης «Η εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης της επιθετικότητας σε δημοτικό σχολείο»
  • Τάσος Κουφοκώτσιος, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης, στέλεχος Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ "Η εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού σε Λύκειο"

14:00-15:00:      Διάλειμμα-ελαφρύ γεύμα 
15:00-18:00:     Απογευματινή συνεδρίαση-Νιώθοντας ασφάλεια στην Κοινότητα και στην Οικογένεια -

  • Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού
  • Catch 22, Μ. Βρετανία  «Προσεγγίζοντας τις συμμορίες στην Μεγάλη Βρετανία»

17:30 – 18:00:    Διάλειμμα – Καφές

  • Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος, υπεύθυνη γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Νεάπολης - Συκεών και Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ: «Προστατεύοντας τα παιδιά μέσα από το πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο»
  • IGA-Fund, Βουλγαρία «Σχεδιάζοντας ασφαλείς πόλεις-Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Πρόληψη της Παραβατικότητας»

Τετάρτη  15-2-2012
10:00-13:00:     Προάγοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων

  • Ελένη Λιανού, επιστημονική συνεργάτης γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Νεάπολης – Συκεών «Διερευνώντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις Συκιές»
  • Παύλος Γεωργιάδης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης «Ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων»
  • Brasov Metropolitan Agency, Ρουμανία  «Ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών»

11:00-12:00:     Διάλειμμα-καφές

  • Valencia Local Police, Ισπανία  «Σχεδιασμός συμμετοχικών πολιτικών για την ασφάλεια και τη συμμετοχή της κοινότητας»
  • Municipality of Niepolomice, Πολωνία  «Κτίζοντας σχέσεις στην κοινότητα»

13:00:     «Για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολείο»

  • Παρέμβαση πρόληψης στο 1ο Λύκειο Συκεών – Graffity και έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές – Παράσταση χορού Hip-Hop

14:00 Ελαφρύ γεύμα