politikoi_arxigoi_20120205_01Άρχισε, στις 3.30 το μεσημέρι, η σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον Λουκά Παπαδήμο να φέρεται έτοιμος, αν δεν υπάρξει ομοφωνία, να καταθέσει την εντολή. >>>

 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Κουτρουμάνη.

Πρώτος έφθασε ο Σαμαράς, ακολούθησε ο Γιώργος και, τελευταίος –κι ο μόνος που έκανε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στο Μαξίμου- ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Προσέρχομαι με την ελπίδα να μην χρειαστεί να επαναλάβω όσα είπε προ ημερών ο Χέλμουτ Σμιτ» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ για τη στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας. Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο εξήγησε: «Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα.»

Ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” τους

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να φέρεται αποφασισμένος αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να καταθέσει την εντολή, όμως, αντίστοιχες διαρροές για τις «κόκκινες γραμμές» του δεν υπήρξαν. Κανείς δε γνωρίζει, επισήμως ή ανεπισήμως, ως που είναι αποφασισμένος να υποχωρήσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έβαλε «κόκκινες γραμμές» μιλώντας στη ΚΟ του κόμματος: Ζητά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «πραγματικές κοινές μετοχές» όπως είπε στην ΚΟ. Για τα εργασιακά-μισθολογικά επικαλείται τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων καλώντας την τρόικα να την σεβαστεί. Στη συνάντησή του μάλιστα με την τρόικα τόνισε ότι η μείωση των μισθών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δημόσια έχει υποστηρίξει απόλυτα τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Για τις τράπεζες δεν έχει ως «κόκκινη γραμμή» τις «κοινές μετοχές» καθώς προτείνει και εναλλακτικούς τρόπους για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καραζαφέρης, δε θέλει να ακούει για κατάργηση του 13ου,14ου και κατώτατου μισθού. Αντιπροτείνει αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα. Τηρεί επιφυλακτική στάση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Έγγραφες δεσμεύσεις είναι πρόθυμος να παράσχει μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι άλλοι δύο υποστηρίζουν ότι, η ψήφος των βουλευτών είναι έγγραφη δέσμευση…

Όπως καταλαβαίνετε, πλέον το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τι θα κοπεί κι από ποιον. Το πρόβλημα είναι πώς θα διαφυλαχθούν οι τράπεζες… Όσο για τον μισθωτό, θα ΄χει την τύχη του γάιδαρου του Χότζα… Πού θα πάει; Θα μάθει να τρώει άμμο.