Πάνω από 10 αναφορές έχουν γίνει εις βάρος της χώρας μας από Ευρωπαίους πολίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαχείριση αποβλήτων. Τα πρόστιμα που πληρώνουμε δεν μας έκαναν να βάλουμε μυαλό... >>>

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο χρονικό διάστημα από το 2004 ως το 2011,   η Επιτροπή Αναφορών εξέτασε περισσότερες από 110 αναφορές Ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ για προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων. Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις με περισσότερες από 10 αναφορές.  

Παρά το γεγονός ότι τα κράτη μέλη έχουν την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων, η Έκθεση καλεί την Ευρ. Επιτροπή να επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», για την παράνομη διάθεση αποβλήτων, ιδίως όσον αφορά στα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, καθώς και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση τυχόν διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στη διαχείριση των αποβλήτων και κατά οιωνδήποτε διασυνδέσεων μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και νόμιμης βιομηχανίας ή δημόσιων αρχών.

Σχολιάζοντας τις ψηφοφορίες ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ, δήλωσε: «Η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει δυστυχώς συναντήσει την πλήρη αδιαφορία των κρατών μελών καθώς μόλις 6 χώρες, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκεται η Ελλάδα, την έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο παρά την πάροδο της προθεσμίας για την ενσωμάτωση (Δεκέμβριος 2010)(...). Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Ευρ. Επιτροπή για να βελτιωθεί το πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την απειλή προστίμων. Έχει πρωτίστως να κάνει με την ποιότητα ζωής και την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα».