Ωραία ιδέα, αλλά... Οι δήμοι Θέρμης και Λαγκαδά δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες να αποκτήσουν το δικό τους λαχανόκηπο! Μόνον που ο... κήπος θα ΄χει έκταση όλο κι όλο 50 τετραγωνικά. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να φυτέψει εκεί δυο ντοματιές, τέσσερις πιπεριές, δυο αγγουριές και από τέσσερις ρίζες λάχανα και μαρούλια... >>>

Ο δήμος θα χωρίσει μία έκταση στη Νέα Ραιδεστό 15 στρεμμάτων σε ίσες επιφάνειες των 50 τ.μ. και θα τις διαθέσει σε 300 δικαιούχους δημότες. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δημότες, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως άποροι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. 

Ο δημότης θα καταβάλει τον πρώτο χρόνο το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ, και για τον επόμενο χρόνο το ποσό των 25 ευρώ. Για τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες το ποσό για το πρώτο έτος θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για τους άπορους η διάθεση της καλλιεργήσιμης γης θα γίνει δωρεάν.

Η καλλιέργεια θα είναι... βιολογική. Ο υποψήφιος καλλιεργητής θα πρέπει να μη χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα (λίγη γαλαζόπετρα είναι ό,τι πρέπει και, φυσικά, η κοπριά θα βοηθήσει πολύ). Σκοπός του προγράμματος είναι να παραχθούν λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. 

Ο δήμος θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης γύρω από θέματα βιολογικής καλλιέργειας, ώστε όλοι οι νέοι μπαξεβάνηδες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών, όποτε και θα αρχίσει ο δήμος να δέχεται τις αιτήσεις.

Η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη. Μακάρι να μπορούσε, όμως, να διαθέσει ο δήμος μεγαλύτερη έκταση, αφού για έναν αξιοπρεπή βιολογικό λαχανόκηπο (που να μπορεί να δίνει τα λαχανικά μιας τετραμελούς οικογένειας για όλο το χρόνο) απαιτούνται περί τα 200 τ.μ.. Αλλά, όπως λέει και μια παροιμία "από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα"!

Πώς να φτιάξετε έναν λαχανόκηπο στα 50 τ.μ.
Δεν πειράζει αν ο λαχανόκηπός σας είναι μικρός. Η οργάνωση μετράει. Κατ' αρχήν δημιουργήστε εσωτερικές διαιρέσεις-μονοπάτια, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη ολόκληρη η επιφάνειά του. Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός, δημιουργείστε γύρω-γύρω ένα μικρό μονοπάτι. Στα 50 τ.μ., μπορεί να "σας παίρνει" να δημιουργήσετε δύο μονοπάτια που θα διασταυρώνονται στο κέντρο. 

Ο λαχανόκηπος χρειάζεται φως. Αν μπορείτε να διαλέξετε, αποφύγετε εκτάσεις που να είναι δίπλα σε δέντρα ή οικήματα. Από την πλευρά του βοριά, όμως, βάλτε ανεμοπετάσματα (ίσως μια πυκνή περίφραξη από βατομουριές -κάνουν πεντανόστιμους καρπούς). Για πιο εύκολες λύσεις, οργανωθείτε δυο-δυο και τρεις- τρεις, στα γειτονικά "κομμάτια" γης, για κοινά ανεμοπετάσματα (και... σκιάχτρα, αφού οι σπόροι σας είναι μεζεδάκι για τα πουλιά). 

Ιδανικό για τον λαχανόκηπο είναι ένα επίπεδο έδαφος. Αν είστε... άτυχοι και το έδαφος που σας δοθεί είναι υπερβολικά επικλινές, διαμορφώστε το σε "πεζούλες"(θυμηθείτε τα ελαιοχώραφα των ελληνικών νησιών). Η κλίση "βοηθάει" τα νερά της βροχής να παρασύρουν τα φυτά σας και κάνει δύσκολο το πότισμα.

Δημιουργήστε "καρίκια" (ευθείες με τα φυτά σε... παράταξη). Σε κάθε "καρίκι" να έχετε το ίδιο είδος φυτού. Γύρω από τα "καρίκια" δημιουργήστε" ένα μικρό χαντάκι βάθους 5-6 εκατοστών, με το χαμηλότερο πρανές στην πλευρά των φυτών, για να διευκολύνετε το πότισμα.

Παρά το ότι η έκταση είναι μικρή, σκεφτείτε ότι... χρειάζεται αγρανάπαυση. Οργανώστε την καλλιέργειά σας έτσι που, το ένα εξάμηνο να δίνει παραγωγή το ένα μέρος της και το άλλο, το δεύτερο.

Άντε και... καλή σπορά!