«Αρμενικός Μήνας» θα είναι ο Φλεβάρης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώματος που έχει ετοιμάσει το Βαφοπούλειο σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τον >>>

Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν», και που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας.

Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν πτυχές της δράσης των Αρμένιων σε τομείς όπως η λογοτεχνία, η μουσική, η ποίηση, ο κινηματογράφος, ο χορός η γαστρονομία κλπ.

Συγκεκριμένα το πλήρες πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

-Η έναρξη να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 19.00 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου με τη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ιστορική εξέλιξη, σημερινή κατάσταση και προοπτικές της Αρμενικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης». Συμμετέχουν οι: Ο.-Σ. Αγαμπατιάν, Αρ. Γκαναπετιάν, Καρ. Καλφαγιάν, Γκ. Κασαπιάν, Αικ. Κοζαΐτη, Π. Νεράντζης, Παντ. Σαββίδης, Ιω. Χασιώτης. Θα υπάρξει και σύντομος χαιρετισμός του προέδρου της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Βαρτκές Κονταξιάν.

Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση του Ιστορικού Αρχείου της Αρμενικής Κοινότητας, στην Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μελίν Καραογλανιάν.

Γευσιγνωσία με αρμενικά κρασιά, τυριά και εδέσματα θα γίνει το Σάββατο 18 και ώρα 22.30 στο Φουαγιέ Θεάτρου του ΒΠΚ, στις 19/2 και ώρα 12.00 θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους «Πληγές του Καραμπάγ», «Αγαπημένοι μου ζωντανοί και νεκροί», «Ο ήλιος ανατέλλει στο Καραμπάγ» στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ στις 20/2 (10.00) η Νάντια Μπεκτασιάν θα διαβάσει Αρμενικά παραμύθια στην Παιδική Βιβλιοθήκη.

Αφιέρωμα στην Αρμενική Ποίηση και Λογοτεχνία θα παρουσιάζει η αρμενική νεολαία Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου στις 24/2 και ώρα 20.00, ενώ την επόμενη μέρα και ίδια ώρα θα δοθεί στην Αρμενική Εκκλησία ρεσιτάλ της Σιράν Τσαλικιάν (σοπράνο) και του Γιούλη Παπαδόπουλου (πιάνο) με έργα τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Στις 4/3 θα δοθεί παράσταση του Αρμενικού Παραδοσιακού Χορευτικού Συγκροτήματος του συλλόγου «Χαμασκαΐν» της Αθήνας στις 12.00 στην Αίθουσα Θεάτρου και στις 6/4, ώρα 20.30 στις Αίθουσες Α΄και Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου ΒΠΚ θα εγκαινιαστεί η έκθεσης ζωγραφικής Αρμενίων ζωγράφων από τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αγίας Πετρούπολης.