Σχέδιο... Μάρσαλ, που να τρέξει παράλληλα με τη συμφωνία για το psi, θέλει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Οι εξαγωγείς βλέπουν θετικά την πολυαναμενόμενη συμφωνία του Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς >>>
"κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και δημιουργούνται οι ελπίδες για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", όμως πιστεύουν ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός σχεδίου παρόμοιου με το σχέδιο Μάρσαλ, για τη χώρα μας.

"Ο ελληνικός λαός έως σήμερα μπορεί να δείχνει τεράστια αποθέματα ψυχραιμίας, όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ικανό να πείσει το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας, τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και η ελπίδα για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά και τη νέα συμφωνία θα χαθεί", υποστηρίζουν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας.

Προσθέτουν ότι "ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα «κοιτάζει» στο μέλλον" με κύριους άξονες ανάπτυξης την παραγωγή, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, θα βοηθήσει τη χώρα. Θα πρέπει, όμως, "πρώτα να πείσουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και τις στρεβλώσεις δεκαετιών".

Για τον ΣΕΒΕ, "όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα και να μην ενισχύουμε την παραγωγή και την εξωστρέφεια του τόπου μας, τόσο θα συνεχίσουμε να υστερούμε στην ΕΕ, το δε χρέος της χώρας θα συνεχίσει να μην είναι βιώσιμο παρά τη  συμφωνία που επετεύχθη. Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο μέλλον είναι καταδικασμένα σε αποτυχία".

Οι εξαγωγείς ζητούν τα ποσά του νέου δανείου που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες και το δημόσιο να έχουν εμπροσθοβαρή κατεύθυνση προς την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου "να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και τους δανειστές της την εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου εξόδου από την κρίση, με γνώμονα το οικονομικό μοντέλο «Παράγω & Εξάγω»".