Σε 24 -από 60- περιορίζει τις δόσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Και πάλι καλά να λέμε, επειδή >>>το "ράδιο αρβύλα" θέλει την Τρόικα να πιέζει έντονα για να καταργηθούν πλήρως...

Αλήθεια, σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, ποιος επιχειρηματίας μπορεί να ξεχρεώσει τις οφειλές του σε μία δόση; Ποιος είναι αυτός που, πλέον, πληρώνεται στην ώρα του, για να πληρώσει και την εφορία στην ώρα της; Για να μη μιλήσουμε για αυτούς που έχουν πάρε-δώσε με το δημόσιο κι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος κοντά έναν χρόνο... Αν είναι έτσι, ας βάλουν γύρω από τη χώρα έναν ηλεκτροφόρο συρμάτινο φράκτη, να μας κάνουν όλη την Ελλάδα φυλακή, να τελειώνουμε. Γιατί, εκεί που το πάνε, θα ΄μαστε όλοι για τη φυλακή...

Πάντως τους... σκέφτονται όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν: Οι δόσεις καταβολής των χρεών μπορούν να αυξηθούν και πέραν των 24, αν αποδειχθεί αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει το χρέος του στη διάρκεια των δύο ετών.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ, ενώ πλαφόν 75.000 ευρώ τίθεται για τις οφειλές των νομικών προσώπων. Σύμφωνα με την τροπολογία στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν χρέη που ήταν ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2011.

Επίσης, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι παραμένει σε ισχύ τυχόν ποινική δίωξη σε βάρος των οφειλετών ακόμη και αν αυτοί υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται στην περίπτωση μη εξόφλησης των δόσεων.

ΝΔ: Παλινωδίες με κόστος στην οικονομία

Για παλινωδίες που «πλήττουν το κύρος του Κοινοβουλίου και έχουν σοβαρό κόστος στην οικονομία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, μετά τη δημοσιοποίηση της τροπολογίας.

«Μόλις πρόσφατα, η Βουλή ψήφισε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο θα γινόταν σε 60 δόσεις, για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες. Σήμερα, με νέα τροπολογία, ο κ. Βενιζέλος -συνεχίζοντας την προσφιλή του πρακτική της “γονατογραφίας”- απαιτεί το δραστικό “κούρεμα” των δόσεων, αγνοώντας προκλητικά την απόφαση της Βουλής», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Βενιζέλο ότι «άγεται και φέρεται υπό το κράτος πανικού», εξανεμίζοντας όπως είπε την αξιοπιστία του.