Αποκριάτικα δρώμενα, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, το καθιερωμένο τσίκνισμα μαζί με τα παραδοσιακά εδέσματα περιλαμβάνουν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Καλαμαριάς.  Το πρώτο ραντεβού είναι για απόψε στον πεζόδρομο. >>>

Η γιορτή ξεκινά στις 19.30 κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου (οδός Κομνηνών) καθώς και στην κεντρική πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πρώην Δημαρχείου) αλλά και στο προαύλιο του 4ου και 5ου Λυκείου (περιοχή Βότση). 

Πιο αναλυτικά στον πεζόδρομο και στην κεντρική πλατεία: 

• Σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα θα αναπαριστούν τα σπουδαιότερα αποκριάτικα δρώμενα: τον Φανό (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Κοζάνης - φωτογραφία), τα Ραγκουτσάρια (από τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»), το Μπουρανί (από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τυρνάβου), τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, τα έθιμα της Καμήλας, της Λατέρνας, το έθιμο με τα Νταούλια και το έθιμο του Χάσκα (παιδικό παιχνίδι). 

• Παράλληλα, έξι παραδοσιακές κομπανίες δίνουν το δικό τους ρυθμό στο αποκριάτικο γλέντι. Θα συμμετάσχουν: το συγκρότημα με ζουρνάδες από τη Νάουσα (οικογένεια Παζαρέντση), η «Μακεδονική Φανφάρα» (συγκρότημα με χάλκινα και πνευστά), το συγκρότημα των Αλέκου Ζώρα και Δρόσου Κουτσοκώστα, οι «Κουρήτες» του Γιάννη Βολίκα (μικρασιάτικα τραγούδια), η ποντιακή κομπανία με τον Αλέξη Παρχαρίδη και η θρακιώτικη κομπανία του Γιώργου Νταβλιάκου. 

Επίσης θα συμμετάσχουν: ο Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», η Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή», ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς «Βορεάδες» και ο Σύλλογος Κουριωτών «Ο Ταξιάρχης». 

Για το καθιερωμένο τσίκνισμα θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα και ψησταριές, συνοδεία άφθονου κρασιού. 

Τέλος στην περιοχή του Βότση, στον αύλειο χώρο του 4ου και 5ου Λυκείου (Μ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης) τον αποκριάτικο ρυθμό θα δίνουν η ποντιακή κομπανία του Γιάννη Παναγιωτίδη και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.