Και στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, καθαρά αισθητικού χαρακτήρα, χρεώνονταν ως απαραίτητες ιατρικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι γιατροί, πάντως, διαψεύδουν ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. >>>

 

Οι αρμόδιοι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Εκατοντάδες διαπίστωσαν ότι πλαστικές επεμβάσεις που γίνονταν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως το ΚΑΤ και το Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα, χρεώνονταν παράνομα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι έρευνες των αρμόδιων ελεγκτών στρέφονται και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έπειτα από καταγγελίες.  Ωστόσο, ο πρόεδρος του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παππάς, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγιναν πλαστικές επεμβάσεις αμιγώς αισθητικής οι οποίες να χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών. Τόνισε ότι όποιες επεμβάσεις αισθητικής έχουν γίνει είναι επανορθωτικού χαρακτήρα, δηλαδή έχουν γίνει κατόπιν επεμβάσεων για ιατρικά προβλήματα των ασθενών –και κρίνονταν απαραίτητες 

Η Ευτέρπη Δεμίρη, διευθύντρια της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου τονίζει ότι ο νόμος υποχρεώνει το νοσοκομείο να κάνει επεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα για εκπαιδευτικούς λόγους(το Παπαγεωργίου είναι εκπαιδευτικό νοσοκομείο, για τους φοιτητές της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ).

Πάντως η κ. Δεμίρη διευκρίνισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τις επεμβάσεις αμιγώς αισθητικού χαρακτήρα, αλλά ο πολίτης μπορεί να καλύψει τα έξοδα του νοσοκομείου και τα φάρμακα, ενώ αντίκρουσε τις καταγγελίες περί παραπλανητικών διαγνώσεων και χρηματισμό των γιατρών.

Ο κ. Παπάς, μιλώντας σε ρεπορτάζ του TV100, αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο είναι η υποχρηματοδότηση από το κράτος, παρότι μέσα στο 2011 έγιναν 17.000 χειρουργικές επεμβάσεις και καθημερινά το νοσοκομείο δέχεται κατά μέσο όρο 7.000 ασθενείς και επισκέπτες.

Όπως αποκάλυψε ο έλεγχος των αρμοδίων στο ΚΑΤ στην Αθήνα μία στις τρεις επεμβάσεις είναι παράνομη, καθώς από τις 302 πέρυσι οι 98 είχαν αμιγώς αισθητικό χαρακτήρα. Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Αθήνας από τις 967 πλαστικές επεμβάσεις οι 260 διαπιστώθηκε ότι απέχουν μακράν από τις επιτρεπόμενες επανορθωτικές επεμβάσεις.