Σολομώντεια λύση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για το θέμα των φαρμακείων: Μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, όμως παραμένει ως έχει το καθεστώς των διανυκτερεύσεων και των εφημεριών. >>>


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ζητούσε να ακυρωθεί και να ανασταλεί η από 9.11.2011 εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της από 7.10.2011 υπουργικής απόφασης, η οποία απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 3918/2011.

Σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά μέτρα, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να υποβάλλουν δηλώσεις ένταξης στις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 118/2011 απόφαση Αναστολής(του Δ Τμήματος), έκαναν εν μέρει δεκτή την αίτηση των φαρμακοποιών. Συγκεκριμένα, οι δικαστές απέρριψαν την αίτησή τους, ως προς το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν να μην λειτουργούν τα φαρμακεία τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Αντίθετα, έκαναν δεκτή την αίτηση των φαρμακοποιών ως προς το σκέλος που ζητούσαν να μην είναι ανοικτά όλα τα φαρμακεία κατά τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες, αλλά να τηρείται ο σχετικός κατάλογος. 

Το ΣτΕ ανέστειλε την προσβαλλόμενη εγκύκλιο και απόφαση, καθώς δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο σχετικό νόμο για τη λειτουργία όλων των φαρμακείων κατά τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες.