xylosompa_558_355Στα ύψη έχουν φθάσει τα έξοδα της ελληνικής οικογένειας για τη θέρμανσή της. Κι αν θεωρούμε ότι το πετρέλαιο είναι ακριβό, πού να δείτε πόσα χρήματα χρειάζεστε για φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα! Ακόμη και τα πέλετ ακρίβυναν! >>>

 

Πήρε 20% πάνω, το φετινό χειμώνα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε περίπου στα 980 ευρώ το χιλιόλιτρο, την ώρα που πέρσι ελάχιστες φορές ξεπέρασε τα 780 ευρώ/χιλιόλιτρο. Με απλά λόγια, για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό σε ένα μέσο σπίτι (κάτω των 100 τετραγωνικών) θέλει πάνω από 6 ευρώ τη μέρα –πέρσι δεν έδωσε πάνω από 5,20 ευρώ ημερησίως.

Αυξημένη κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρσι ήταν φέτος και η τιμή και του φυσικού αερίου. Έφθασε ακόμη και τα 0,80 ευρώ το κυβικό μέτρο, ενώ τον περσινό Φεβρουάριο η τιμή του βρισκόταν στα 0,61 ευρώ. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 19% της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου εξαιτίας της «κούρσας» της αξίας των πετρελαιοειδών. Έτσι, για να ζεσταθεί μια μέση οικογένεια (σε ένα μέσο σπίτι) έδωσε περίπου 6 ευρώ τη μέρα –όσο έδινε πέρσι σε πετρέλαιο!

Στα πάνω του και το πέλετ. Η ζήτηση έφερε αύξηση (όλα ανεβαίνουν σ’ αυτήν τη χώρα: Όταν υπάρχει ζήτηση λόγω της ζήτησης κι όταν δεν υπάρχει λόγω… αναδουλειάς)! Η αύξηση έφθασε στο 20% σε σχέση με πέρσι.Φέτος η τιμή του πέλετ βρίσκεται στα 270 - 310 ευρώ/τόνο(πέρσι ήταν 220 - 270 ευρώ/τόνο). Μια μέση οικογένεια, για να ζεστάνει ένα μέσο σπίτι θέλει –περίπου- τέσσερα ευρώ τη μέρα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το πέλετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένες θερμάστρες και λέβητες.

Πιο φθηνή καύσιμη ύλη θεωρείται το ξύλο, καθώς δίνεις 150 ευρώ για έναν τόνο ξύλα(τα προηγούμενα τρία χρόνια πωλούνταν προς 120 - 130 ευρώ/τόνο). Όμως για να ζεστάνει η μέση οικογένεια ένα μέσο σπίτι δίνει περίπου 4 ευρώ τη μέρα –όσα και στα πέλετ. Δε χρειάζεται, όμως, ειδική εγκατάσταση.

Τέλος, υπάρχουν και τα… έιρ κοντίσιον. Η επιβάρυνση για να ζεσταθεί ένα μέσο σπίτι είναι περίπου 2,5 με 3 ευρώ τη μέρα. Αν και φαίνεται φθηνή θέρμανση, να σημειωθεί ότι… δεν είναι ποιοτική και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ζεσταθεί ένα μέσο διαμέρισμα, από ότι με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ ή ξύλα.