Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η βιολογική γεωργία στη χώρα μας. Αυτό τόνισε η καθηγήτρια της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, κα. Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της 24ης Agrotica, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», της ΔΕΘ. >>>

 

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA με θεματικό πυρήνα, «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία, ως Προοπτική Ανάπτυξης» διοργανώθηκε από τη HELEXPO και τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ χορηγός του ήταν ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης.

Οι ομιλητές τόνισαν πως η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στη βιολογική καλλιέργεια στην Ευρώπη, όσον αφορά στην καλλιεργούμενη έκταση, η οποία εκτιμάται σε 1,5 εκατ. στρέμματα.

Σύμφωνα με την κ. Προφήτου – Αθανασιάδου, η βιολογική καλλιέργεια αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις δυσκολίες προμήθειας βιολογικών εφοδίων, τη φυτοπροστασία, την εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση των καλλιεργητών, τη χρηματοδοτική στήριξη, τη διακίνηση-εμπορία και την πιστοποίηση.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής, κ. Θ. Παπαθεοδοσίου, που επισήμανε πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στις αγορές, η οποία μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την άμεση επαφή των παραγωγών με τους καταναλωτές, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Ενδεικτικά δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ίδρυση και λειτουργία αγροτικών παντοπωλείων σε μεγάλες πόλεις, η οργάνωση της ομαδικής κοινωνικής συμβολαιακής γεωργίας και η απορρόφηση των βιολογικών προϊόντων από δημόσιους φορείς, όπως νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί.