Στην αποκάλυψη ότι το Μάιο του 2011 βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, προχώρησε σήμερα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης. >>>


Αναφερόμενος στους ελέγχους και τα συμπεράσματα της αρχής για το ποιοι άνθρωποι ή κοινωνικές ομάδες έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ο κ. Νικολούδης γνωστοποίησε ότι η αρχή διαπίστωσε πως ένας ή μία εκ των 300 «έβγαλε 1.000.000 ευρώ τον περσινό δραματικό Μάη του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300. Δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής. 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ακόμη εκκρεμεί η διαλεύκανση της υπόθεσης –αρχικά 11 βουλευτών που στη συνέχεια μειώθηκαν σε 4- οι οποίοι είχαν παρουσιάσει μεγάλη και αδικαιολόγητη μείωση στις καταθέσεις τους το 2010 σε σχέση με το 2009 και η υπόθεση ερευνάται από την επιτροπή για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών. 

Νωρίτερα, ο κ. Νικολούδης παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής τα αποτελέσματα των ελέγχων της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος από τα οποία προκύπτει ότι μέσα σε ένα χρόνο –από το 2011 έως σήμερα- έχουν κατασχεθεί από έκνομες δραστηριότητες 223,6 εκατομμύρια ευρώ. 

Από αυτά τα 53 εκατ. ευρώ προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις, το 1 εκατ. από τρομοκρατικές πράξεις, 20 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ναρκωτικών 73,3 εκατ. από φοροδιαφυγή και 76,6 εκατ. από άλλα αδικήματα.