Κοινό τόπο, σε κορυφαία θέματα, όπως οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και νέα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, αναζητούν τρόικα και Έλληνες υπουργοί. Μόνον που φως δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αφού οι Τροϊκανοί επιμένουν σε μειώσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση… >>>

Οι Τροικανοί ζητούν κατάργηση των 13ου και 14ου μισθού (που, ή δεν τους δίνουν να καταλάβουν, ή δε θέλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι “δώρο” προς τους εργαζόμενους, αλλά δημιούργημα παλαιότερων κυβερνήσεων για να… ξεφύγει λογιστικά από απαραίτητη αύξηση μισθών), περικοπή των επικουρικών συντάξεων (οι οποίες, όμως, κρατήθηκαν από τους εργαζόμενους σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και δεν είναι… μπόνους) περικοπή των κατώτερων μισθών στα επίπεδα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (δηλαδή στα 400 ευρώ, χρήματα απαγορευτικά για να ζει κανείς στην Ελλάδα) και κατάργηση της εξάμηνης προστασίας που υπάρχει για τους εργαζόμενους μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης.

Μισθοί – Επικουρικά: Εις ώτα μη ακουόντων…

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, πρότεινε τριετές «πάγωμα» μισθών, ωριμάνσεων και πλαφόν στα δώρα. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή. Ο κ. Κουτρουμάνης τους παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι το κόψιμο των 13ου και 14ου μισθού σημαίνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,2 δισ. ευρώ και του φόρου κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αμφίβολα αποτελέσματα για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ήταν σα να μην τα είδαν.

Στις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα επέμεινε σε μια περικοπή της τάξης του 35% (έναντι 15% που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας), ενώ ζήτησε και μείωση του εφάπαξ κατά 30%. Λες και αυτά δεν είναι χρήματα που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι…

Στρατός, Αστυνομία, Παιδεία: Θυσία οι ωρομίσθιοι

Από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, οι Τροϊκανοί ζήτησαν μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 30.000 άτομα μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα από καταργηθείσες οργανικές θέσεις του Δημοσίου. Δε δέχτηκαν αυτό να γίνει με τη διαδικασία της αξιολόγησης, που πρότεινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά… όπως να ΄ναι, να τελειώνουμε! Κι αυτό επειδή (εδώ υπάρχει ελληνική ευθύνη) οι 30.000 υπάλληλοι θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας…

Ζήτησαν απολύσεις σε ένστολους (σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις), την ώρα που όλοι γκρινιάζουν για άδεια στρατόπεδα και ανύπαρκτη αστυνόμευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη έχουν να πάρουν ρεπό 400 μέρες(!), μιλούν για 1.000 επιχειρησιακές κενές θέσεις και διορίστηκαν προχθές… 35 αστυνομικοί σε όλο οτ νομό!

Οι τροϊκανοί ζήτησα μείωση εκπαιδευτικών την ώρα που δε λειτουργούν (ή υπολειτουργούν) τα μουσικά και αθλητικά σχολεία και τα παιδιά σε κάθε τάξη αυξάνονται… Μαύρη παιδεία.  Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με την ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και την περαιτέρω μείωση των ωρομίσθιων.

Επίσης, ζήτησαν μείωση του προσωπικού αλλά και των αποδοχών στις δημόσιες επιχειρήσεις και ειδικά για τις ελλειμματικές. Πρότειναν μάλιστα κάτι τέτοιο να γίνει με την κατάργηση των σημερινών κανονισμών λειτουργίας, ώστε να μειωθεί το απαιτούμενο προσωπικό λειτουργίας και να μπορούν να γίνουν απολύσεις έστω και με κάποια κριτήρια.

ΔΕΚΟ: Η ιδιωτικοποίηση εκ των ων ουκ άνευ και η θυσία των αμυντικών βιομηχανιών

Ειδικά για τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν μπει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόνισαν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί πριν από το τέλος του χρόνου το μισθολογικό κόστος. Να γίνουν πιο φθηνές, δηλαδή, για να τις αγοράσει κάποιος… “Για περάστε, κόσμε, είναι από διάλυση τελωνείου”, που φώναζε κι ο Βέγγος, πουλώντας γραβάτες στην Ομόνοια.

Επέμειναν επίσης στο κλείσιμο άλλων 43 δημόσιων οργανισμών. Μέσα σε αυτές θέλουν τις «μεγάλες» ΔΕΚΟ, φυσικά με απόλυση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές. Χαρακτηριστικό τους παράδειγμα ήταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι… αμυντικές βιομηχανίες!

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν η περικοπή των αμοιβών στους υψηλόβαθμους, στους δικαστικούς, στους γιατρούς του ΕΣΥ, στους ιατροδικαστές, στους πανεπιστημιακούς και στους μητροπολίτες. Τα ειδικά μισθολόγια έχουν ένα ετήσιο κόστος περίπου 9 δισ. το χρόνο και ο στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 450 - 500 εκατ. ευρώ.

Θυσία και τα λεφτά για την Άμυνα και την κοινωνία

Εξετάζεται η αναθεώρηση των δικαιωμάτων προαίρεσης για την επέκταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για στρατό, ναυτικό και αεροπορία για τις παραλαβές αμυντικού υλικού, ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εξοικονόμηση 400 - 450 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι Τροϊκανοί ζητούν μείωση στις κοινωνικές δαπάνες κατά 5%(να βρεθούν 500 εκατ. ευρώ από το ποσό των 9 δισ. ευρώ που δαπανά σήμερα το Δημόσιο για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων). Ίσως ο πιο εύκολος στόχος, αν βρεθούν αυτοί που παίρνουν –κακώς- διάφορα επιδόματα.

Ούτε συζητά η τρόικα τις σταδιακές αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο. Ζητά την άμεση εφαρμογή του.

Υγεία – Φάρμακα: Όποιος πληρώνει, έχει

Με τις απαιτήσεις της Τρόικας πρέπει να ξεχάσουμε την δωρεάν περίθαλψη. Ζητά περαιτέρω μείωση της ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ (ήδη το υπουργείο Υγείας μείωσε τη μηνιαία δαπάνη φαρμάκων κατά 240 εκατ. ευρώ και υποχρέωσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να επιστρέφουν το υπερβάλλον ποσό στο τέλος κάθε τριμήνου).

Με δυο λόγια, θα υπάρξει νέα λίστα φαρμάκων, με λιγότερα φάρμακα, αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτά.

Η τρόικα φαίνεται ότι υποχώρησε και στην απαίτηση για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Να και κάτι θετικό: Θα αυξηθεί ο συντελεστής στο περίφημο “καλάθι της νοικοκυράς” και θα μειωθεί ο ΦΠΑ στο 19%, από το 23% που είναι σήμερα.

Θα μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση στο 13%, μετά την –παραλίγο- ολική καταστροφή του τομέα…

Οι Τροϊκανοί δε ζητούν αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%. Κρατούν το μέτρο σε… εφεδρεία –ίσως για του χρόνου, ίσως για το καλοκαίρι. Η Οικοδομή στην Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να ζει στον αναπνευστήρα…

Τα έσοδα του 2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από την αλλαγή στην ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που μειώνει στις δόσεις στις 24 από 60 και το πλαφόν στις οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν στα 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στις 100.000 για τις επιχειρήσεις.