Νέα μέτρα στον Έβρο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων πλημμυρών αποφάσισε να λάβει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που συνεδρίασε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. >>>
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Δήμων, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και... υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε επίσης να παραμείνει ο Έβρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα οι δήμοι καλούνται να καταθέσουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τα σχέδια εκκένωσης οικισμών και μετακίνησης των κατοίκων. 
Σημειώνεται πως οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στα τρία φράγματα που αυτή την περίοδο δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 480 - 610 εκατομμύρια κυβικά υδάτων.
«Υπήρξε μια ρηματική διακοίνωση όπου μας γνωστοποιεί ότι αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία. Οι καιρικές όμως συνθήκες θα προσδιορίσουν την ομαλότητα της αποδέσμευσης αυτών των νερών και το αν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Εμείς είχαμε υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης. 
Υπογράμμισε δε ότι συνομίλησε στην Αθήνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Υδάτινων πόρων, κ. Ανδρεαδάκη, όπου συναποφασίσθηκε η επόμενη συνάντηση των ειδικών επιτροπών Ελλάδας και Βουλγαρίας για το θέμα των πλημμυρών. 
Επιπλέον, ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε πως διασφαλίστηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνο Μωραΐτη, να δοθούν άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ για τις αποκαταστάσεις των υποδομών, ενώ οι δήμοι θα υποβάλουν το αίτημα στο υπουργείο για να παράσχουν μια μικρή οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ώστε να καλύψουν πρόσκαιρες βιοτικές ανάγκες τους. 
Αναφερόμενη στην ετοιμότητα του Έβρου, η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο περιφερειάρχης και όλοι μας, είναι τα νερά αυτά να έρθουν σταδιακά. Διότι μπορεί να είναι πολλά, αλλά αν έρθουν μέσα σε ένα μήνα και σιγά-σιγά, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν όμως έρθουν μαζεμένα, πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα κατά μήκος του νομού. Γι’ αυτήν την περίπτωση ζητήσαμε από τους δήμους να υπάρχει ετοιμότητα, να εφαρμοστούν τα σχέδια που προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις». 
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αποκατάστασης της ΥΑΣΒΕ Αριστείδης Τζίκας είπε «Έχουμε έρθει εδώ να δούμε ποιοι οικισμοί έχουν πάθει ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Θα κάνουμε την εισήγησή μας στο Υπουργείο να γίνει η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής και να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις για αποκατάσταση των κτιρίων». 
Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου έγινε γνωστό πως γίνεται ήδη προσπάθεια να αποκατασταθεί το ρήγμα στο ανάχωμα του Ορμενίου, αυτό που προξένησε την καταστροφή τις προηγούμενες ημέρες, και αναμένεται σε μια εβδομάδα να ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση στα ρήγματα της Βύσσας, του Πυθίου, των Ψαθάδων, αμέσως μόλις αποτραβηχτούν τα νερά, γιατί είναι ακόμη αρκετά.